Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Izšķirošais būs tieslietu ministra kandidāts

Nespēja vienoties par tieslietu ministra kandidātu jauno ministru apstiprināšanu var atvirzīt vēl vismaz par nedēļu. Turklāt tas varētu būs optimistiskākais scenārijs, jo šoreiz nesaskaņas var būt izšķirošas arī valdības pastāvēšanai – Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kuras trīs piedāvātie kandidāti jau noraidīti, šā posteņa kandidāta izvēle esot principiāli svarīga.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sarunā ar Neatkarīgo gan noliedza, ka šā iemesla dēļ varētu krist valdība. Zaļie zemnieki esot gatavi runāt arī par citiem kandidātiem neatkarīgi no tā, vai tas būs viņu vai kāda cita koalīcijas partnera virzīts.

Kamēr nav vienošanās par tieslietu portfeļa nesēju, premjers Valdis Dombrovskis (JL) atzīst, ka nav jēgas publiski runāt arī par pārējo vakanto posteņu kandidātiem Veselības un Ārlietu ministrijas politiskajā vadībā. Taču par šiem amatiem valdībā pārstāvēto partiju starpā jebkurā gadījumā strīdu nebūšot. Koalīcijas politiķi neoficiāli atzīst, ka veselības ministra amatam varētu tikt virzīts Sabiedrības citai politikai līderis Aigars Štokenbergs, bet ārlietu ministra amatam – Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis vai arī ministrijas politiskā departamenta direktors Andris Razāns.

Tieslietu ministra amatam zaļie zemnieki koalīcijas padomē piedāvājuši advokātu Oskaru Rodi, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentāro sekretāru Rolandu Broku vai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāres vietnieku Arti Stucku. Taču, kā iemeslu minot šo kandidātu atkarību no partijām, piemēram, O. Rode esot Jaunā laika biedrs, bet R. Broks – ZZS biedrs, tie noraidīti. Tieši tieslietu ministra izvēlē pārējās koalīcijas partijas prasa kandidāta bezpartijiskumu. V. Dombrovskis vakar žurnālistiem gan atzina, ka tikpat labi virzīt viņu var arī ZZS, taču atbalsts būšot tikai tad, ja būs pārliecība par šā kandidāta neitralitāti.

Pēc tam, kad par kandidātiem būs vienojušās koalīcijas partijas, atbalsts ministru apstiprināšanai būs jāmeklē arī opozīcijā, jo koalīcijai parlamentā ir mazākums. Jāatgādina, ka LPP/LC, kas solījusies valdību atbalstīt, savas balsis nesola veselības ministram, jo Veselības ministrija esot jāapvieno ar Labklājības ministriju. Taču, tā kā balsojums par jaunajiem ministriem visdrīzāk notiks kopā, nevis atsevišķi par katru kandidātu, valdībai būs jāpanāk atbalsts visiem, jo, noraidot vienu, tiks noraidīti visi trīs. Jāatgādina, ka šobrīd veselības ministra pienākumus pilda iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), tieslietu ministra pienākumus – labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), bet ārlietu ministra amatā aizvien ir Tautas partijas biedrs Māris Riekstiņš, kurš solījis šajā amatā strādāt līdz jauna ministra apstiprināšanai. Jau rakstīts, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija tiks likvidēta, tās funkcijas nododot citām iestādēm.