Gaisa satiksmes problēmu dēļ varētu atcelt Nila Ušakova vizīti ASV

Īslandes vulkāna pelnu dēļ noteiktie gaisa satiksmes ierobežojumi var izjaukt Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vairāku pašvaldības amatpersonu iecerēto vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). N. Ušakovs komandējumā uz ASV plānojis doties no 21.aprīļa līdz 30. aprīlim. Viņam paredzēta tikšanās ar Vašingtonas vicemēru, Kongresa Valsts departamenta pārstāvjiem, kā arī dalība Globālajā pilsētu formā Čikāgā.

Ušakova un viņu pavadošo personu brauciens Rīgas domei izmaksātu vairākus tūkstošus latu. Piemēram, 1033 lati paredzēti Ušakovam aviobiļešu iegādei maršrutos Rīga-Vašingtona un Ņujorka-Čikāga-Rīga.

Viņam tiks samaksāta dienas nauda, kas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ir 28 lati dienā, kā arī kompensēti vietējā transporta izdevumi 30% apmērā no dienas naudas.

Ušakovu komandējumā uz ASV pavadītu četri cilvēki, starp kuriem ir viņa preses sekretāre Anna Kononova un Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC).

Četriem cilvēkiem aviobiļešu iegādei tiktu izlietoti 4132 lati. Arī viņiem tiktu maksāta dienas nauda un kompensēti vietējā transporta izdevumi.

Pēc aptuveniem aprēķiniem, šis brauciens Rīgas domei izmaksātu vairāk nekā 6000 latu.

Kā ziņots, vulkāna izvirdums Īslandē radījis milzīgu pelnu mākoni, kā dēļ četru dienu laikā visā Eiropā atcelti 63 000 reisu.

Joprojām gaisa telpu pilnībā vai daļēji slēgušas aptuveni 30 valstis, tādējādi aptuveni 6,8 miljoni pasažieru spiesti ilgstoši gaidīt ziņas par situācijas uzlabošanos vai mainīt savus ceļošanas plānus, liecina Starptautiskās Lidostu padomes apkopotā informācija.

Noteiktie ierobežojumi kopumā paralizējuši 313 lidostas, tostarp lidostu "Rīga".

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais