Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TB/LNNK vēl nav atraduši partnerus

© Raitis Plauks, f64

TB/LNNK joprojām nav galīgas skaidrības, ar ko kopā startēt rudenī gaidāmajās 10. Saeimas vēlēšanās. Sestdien notikušajā kongresā partneru izvēle deleģēta partijas valdei, bet jāapstiprina tā būs tēvzemiešu domes sēdē, lai jau tuvākajā laikā nevajadzētu sasaukt vēl vienu kongresu.

Diskusijas par pareizāko rīcību partijas kongresā gan bija asas, un dažu partijas nodaļu centieni panākt konkrētu lēmumu par apvienības izveidošanu ar Visu Latvijai! jau sestdienas kongresā sadusmoja partijas priekšsēdētāju Robertu Zīli, kurš pat atzina – ja tiktu pieņemts lēmums par apvienības veidošanu ar Visu Latvijai!, viņš vairs neredzētu iespēju vadīt partiju.

Kopīga bloka izveidi ar Visu Latvijai! atbalstīja partijas Bauskas grupa, Valmieras grupa, kā arī vairākas Rīgas grupas. "Laiks negaida, un man ir bažas, ka lielie sadarbības partneri novilks laiku un beigās iedos mums kurvīti," pieļāva Bauskas grupas vadītājs Raitis Ābelnieks. Turklāt citi šīs apvienības atbalstītāji uzvēra, ka, ejot kopā ar Vienotību, tēvzemieši vēlēšanu sarakstos tiks salikti tā, lai Saeimā nemaz netiktu; jo vairāk – Vienotības atbalstītāji neesot arī TB/LNNK elektorāts, tādēļ tie, kas nobalsošot par Vienotību, TB/LNNK kandidātiem vienkārši pretī salikšot mīnusiņus, tādējādi šie pretendenti uz vietām Saeimā tikšot izbalsoti. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas grupas vadītājs Ritvars Eglājs turklāt norādīja, ka potenciālā partnera – ZZS – programmu raksturojot divi vārdi – "nauda nesmird", bet Vienotības programmu – "visu tautību Latvija", kas tēvzemiešiem nevarot būt pieņemami. Un tieši tādēļ piemērotākais partneris esot Visu Latvijai!.

TB/LNNK kongresa delegātu vairākums šo pozīciju gan neatbalstīja, un valdes priekšlikumu, kas pēc būtības paredz turpināt sarunas arī ar citiem iespējamajiem partneriem, atbalstīja ar pārliecinošu vairākumu. "Tas ir viņu [Visu Latvijai!] interesēs vai TB/LNNK interesēs?" vēl pirms balsojuma vaicāja R. Zīle. Viņš uzvēra, ka nav pret Visu Latvijai!. Taču nevarot būt ne runas par kopīgu bloku, jo vairāk – TB/LNNK ir cita līmeņa partija, kas pārstāvēta parlamentā un valdībā un kura nesusi daudzu ministru portfeļus. "Ko mēs iegūsim? Raivi Dzintaru, Imantu Parādnieku un mūsu bijušo biedru Eināru Cilinski. Vai jūs varat nosaukt vēl kādu Visu Latvijai! redzamu politiķi, lai mēs varētu nosegt piecus vēlēšanu apgabalus?" vaicāja R. Zīle. Pat ja neizdotos apvienoties ar kādu citu politisko spēku, TB/LNNK veidotu savu patstāvīgu sarakstu vēlēšanās. Tādā gadījumā neesot izslēgts, ka atsevišķi Visu Latvijai! cilvēki varētu tikt iekļauti TB/LNNK sarakstā.

Noprotams, ka TB/LNNK vadība vislabprātāk vēlēšanās sadarbotos ar Vienotības partijām. Socioloģiskās aptaujas gan liecinot, ka vislabākā saderība, ņemot vērā vēlētāja izvēli, būtu ar zaļiem zemniekiem, taču, kā atzina R. Zīle, ZZS saprotot, ka tēvzemieši "uz diskriminējošiem noteikumiem" kopā ar viņiem neies. Daudz laika sadarbības partneru meklēšanai gan vairs nav. Jau jūnijā sākas priekšvēlēšanu aģitācijas periods.