TB/LNNK vēlas uzlikt lielāku nodokļu slogu ārvalstu lielajiem uzņēmumiem

Politiskā apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) savā sociāli ekonomiskajā programmā kā vienu no mērķiem izvirzījusi uzlikt lielāku nodokļu slogu kapitālam, lielajiem ārvalstu uzņēmumiem un dārgajiem vai neizmantotajiem nekustamajiem īpašumiem, to vienlaikus ievērojami samazinot darbaspēkam, mazajiem uzņēmējiem un ģimenēm ar bērniem.

TB/LNNK norāda, - lai gan kopējais nodokļu slogs Latvijā uz kopējā Eiropas Savienības (ES) fona ir samērā neliels - zem 30% no iekšzemes kopprodukta, nodokļu jomā ilgstoši ir pastāvējusi nelīdzsvarotība ar pārlieku lieliem nodokļiem darbaspēkam un pārāk maziem kapitālam un nekustamajam īpašumam. "Tas ir novedis pie nesabalansētas ekonomikas attīstības, burbuļekonomikas veidošanās un īpaši smagas krīzes," teikts programmā.

Partija savu mērķu realizēšanai, uzlabojoties valsts budžeta situācijai, piedāvā nekavējoties samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi no 26% uz 23%, tālākā nākotnē to pielīdzinot uzņēmumu ienākuma nodoklim - 15%.

Savukārt, lai palielinātu iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāti, vienlaikus neieviešot grūti administrējamo progresīvo nodokli, TB/LNNK aicina nekavējoties atgriezties pie pirmskrīzes laikā noteiktā ar nodokli neapliekamā ienākumu minimuma - 90 latiem. Uzlabojoties valsts budžeta situācijai, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums, partijas skatījumā, ir jāpalielina no tagadējiem 35 latiem līdz 35% no vidējās bruto darba samaksas valstī.

Taču ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu par apgādājamo personu programmā rosināts palielināt no tagadējiem 63 latiem līdz 35% no vidējās bruto darba samaksas valstī. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi pašnodarbinātajām personām ieteikts pielīdzināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmei -15%, vienlaikus kā izvēles iespēju pilnīgi visiem pašnodarbinātajiem ieviešot patentmaksu - 200-300 latus gadā.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamos izdevumus par medicīnas un izglītības pakalpojumiem, un privāto veselības apdrošināšanu TB/LNNK programmā rosina nekavējoties palielināt no 150 līdz 300 latiem gadā, bet, uzlabojoties valsts budžeta situācijai, - līdz 700 latiem gadā.

Tāpat viens no partijas uzstādījumiem ir neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākumus no kapitāla, kas nepārsniedz 1000 latus gadā.

Partija arī pauž apņemšanos sakārtot kadastrālā novērtējuma sistēmu, zemes un mājokļu kadastrālo vērtību maksimāli tuvinot tirgus vērtībai, bet neizmantotai apdzīvojamajai platībai piemērot dubultu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

Savukārt uzņēmumiem, kuru peļņa pārsniedz piecus miljonus latu gadā, un kuros Latvijas valsts kapitāla daļa ir mazāka par 50%, TB/LNNK aicina paaugstināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi no 15% uz 25%, bet līdz 5% samazināt uzņēmumu ienākuma nodokļu likmi par reinvestēto peļņas daļu.

TB/LNNK uzskata, ka mazajiem uzņēmumiem ir no 10 000 līdz 25 000 latiem jāpalielina ieņēmumu slieksnis gadā, pēc kura sasniegšanas jāsāk maksāt pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

TB/LNNK pauž, ka uzņēmējdarbības veicināšanai būtiski ir sakārtot politiskās varas un biznesa attiecības, ieviešot caurskatāmu un pasaules pieredzei atbilstošu lobēšanas sistēmu, kā arī veicināt kreditēšanas tirgus atdzīvošanos. Lai sasniegtu šos mērķus, tiek piedāvāts atvieglot uzņēmuma dibināšanas, likvidēšanas, grāmatvedības kārtošanas u.c. procedūras, īpaši mazajiem uzņēmumiem un pašnodarbinātajām personām, nodrošināt uzņēmējdarbības kreditēšanas atsākšanu Latvijā, sniedzot valsts galvojumus kredītiem, uz kuru pamata tiek radītas jaunas darba vietas, kā arī ieviest valsts konsultatīvos pakalpojumus par saprātīgu samaksu, lai atvieglotu uzņēmējiem informācijas iegūšanu par valsts atbalsta pasākumiem, ES fondu sniegtajām iespējām, nodokļu maksāšanu u.c. aktuālajiem jautājumiem.

Partija 10.Saeimas vēlēšanu programmā apņēmusies izstrādāt pasaules pieredzei atbilstošu lobisma likumdošanu, lai noregulētu un padarītu sabiedrībai caurskatāmas politiskās varas attiecības ar uzņēmējiem un dažādām interešu grupām kopumā.

Savā sociāli ekonomiskajā programmā apvienība arī apņēmusies pilnībā ieviest ES enerģētikas tirgus liberalizācijas likumdošanu gan elektroenerģijas, gan gāzes tirgū, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu mājsaimniecību un mazo ražotāju reālas iespējas brīvi izvēlēties elektroenerģijas piegādātāju, kā arī nodrošinātu gāzes piegādes tirgus liberalizāciju, kas "pašlaik ir Krievijas koncerna "Gazprom" un tā Latvijas meitasuzņēmuma "Latvijas Gāze" monopols".

Lai mazinātu energoresursu atkarību no Krievijas, TB/LNNK iesaka nopietni izpētīt un sākt jaunu bāzes jaudu elektrostaciju būvi Latvijā, lai pārskatāmā nākotnē pilnībā spētu nodrošināt Latvijas elektroenerģijas patēriņu. Lai šo mērķi sasniegtu, esot nekavējoties jāizsludina konkurss, piesaistot investoru un jau 2016.gadā iedarbinot jaunu cietā kurināmā elektrostaciju Kurzemē.

Kā ziņots, šodien notiek TB/LNNK 14.kongress, kurā partija prezentē priekšvēlēšanu piedāvājumu vēlētājiem, ievēlē jaunus apvienības valdes locekļus un valdes priekšsēdētāju, kā arī spriež par turpmāko taktiku sarunās ar iespējamajiem partneriem startam Saeimas vēlēšanās.

Svarīgākais