Bičkovičs nesteigsies ar ģenerālprokurora izvēli

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs nolēmis, ka jaunu ģenerālprokurora kandidātu līdz 11. maijam, kad beidzas Jāņa Maizīša pilnvaras, viņš nevirzīs.

Savu lēmumu I. Bičkovičs pamato ar vēlmi izanalizēt un saprast procesus Saeimā, prokuratūrā un sabiedrībā. Pēc viņa domām, atkārtoti izvirzīt kandidātu būtu pārsteidzīgi. I. Bičkovičs sola rīkoties saskaņā ar Prokuratūras likuma 41. 2. panta 4. daļā noteikto kārtību – noteikt vienu no Ģenerālprokuratūras departamentu virsprokuroriem, kurš līdz jauna ģenerālprokurora iecelšanai pildīs viņa amata pienākumus. Virsprokurora vārds tikšot paziņots laikus – maija sākumā. Savukārt deputātu balsojumu AT priekšsēdētājs nolēmis nekomentēt.

Tikmēr ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Juris Pēda (J. Maizītis bija vienas dienas atvaļinājumā) vakar nosūtījis vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, lūdzot pārbaudīt partiju melnās kases.

Tautas partijas priekšsēdētājas vietnieks Vents Armands Krauklis par pēkšņo vēstuli ir pārsteigts, jo nav dzirdējis, ka pēdējā laikā kāds runātu par melnajām kasēm. Viņš nesteidzas šo paziņojumu saistīt ar Ģenerālprokuratūras straujo atriebību partijām, kuras neatbalstīja J. Maizīti, taču norāda, ka "var būt arī tā".

Bijušais iekšlietu ministrs, zvērināts advokāts Aloizs Vaznis uzskata, ka I. Bičkovičam ģenerālprokurora amatam būtu jāvirza cits kandidāts, jo otrreizēja virzīšana būtu uzspiešana. "Gribu atgādināt, ka ar neaizvietojamiem cilvēkiem ir pilni kapi. Mums ir Augstākās tiesas tiesneši, Ģenerālprokuratūras darbinieki, kas ir cienīgi ieņemt šo vietu," uzskata A. Vaznis. Viņš norāda uz nepieciešamību reformēt Ģenerālprokuratūru, ko J. Maizītis desmit gadu laikā nav izdarījis. Šobrīd prokuratūra ir gan pirmstiesas izmeklēšanas veicēja, gan arī pati uzrauga savu darbību. "Ģenerālprokuratūra piedienas lielām feodālām valstīm, bet Latvija ir tik maza, ka šeit tā nav vajadzīga. Ja likvidētu lielo birokrātisko aparātu, tad varētu nostiprināt rajonu prokuratūras, palielināt darbinieku skaitu un algas," iesaka A. Vaznis.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais