No likuma varētu svītrot prasību valsts amatpersonu algu sarakstos publicēt arī vārdus un uzvārdus

© Valsts policija

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisija otrdien atbalstīja piedāvājumu no Valsts pārvaldes iekārtas likuma izslēgt normu, ka līdz ar valsts iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu ir jāpublicē arī amatpersonu vārdi un uzvārdi.

Šāds lēmums tika pieņemts pēc Saeimas Juridiskā biroja ierosinājuma, jo līdzīga norma par amatpersonām izmaksātā atalgojuma publiskošanu ir iekļauta Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Saeima šajā likumā arī pieņēmusi grozījumus, ar kuriem tiks noteikts, ka cita informācija par amatpersonai izmaksāto darba samaksas apmēru būs pieejama valdības noteiktajā apjomā. Tas attiektos arī uz vārdiem un uzvārdiem, ja valdība lemtu par šīs informācijas publiskošanu.

Tādējādi jautājumu par valsts amatpersonu vārdu un uzvārdu publiskošanu par saņemto atlīdzību plānots atstāt valdības ziņā, aģentūrai LETA skaidroja Juridiskā biroja vecākais padomnieks Gatis Melnūdris. Viņš norādīja, ka iepriekš notikušajās diskusijās nav izskanējuši plāni valdībai lemt atteikties no vārdu un uzvārdu publiskošanas.

Komisija otrdien atbalstīja to, ka no Valsts pārvaldes iekārtas likuma tiks svītrota norma, ka iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un un izmaksātā atalgojuma summu. Plānots, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Svarīgākais