Deputāti rosina vienkāršot iedzīvotājiem ienākumu deklarēšanu VID

Pieci Saeimas deputāti - Māris Kučinskis (TP), Vineta Muižniece (TP), Andris Bērziņš (LPP/LC), Jānis Dušinskis (LPP/LC) un Jānis Urbanovičs (SC) - iesnieguši priekšlikumus grozījumiem likumā, lai vienkāršotu iedzīvotājiem ienākumu deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un neliktu sniegt ziņas, kas jau ir uzkrātas dažādos valsts reģistros.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 19.pantā deputāti rosina noteikt, ka deklarācijā iesniedzama tikai tā informācija, kas nav pieejama valsts informācijas sistēmās. Savukārt VID pārējo informāciju var iegūt no citām valsts informācijas sistēmām.

Likums šobrīd nosaka, ka gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz individuālajiem uzņēmējiem, zemnieku saimniecību īpašniekiem un citiem saimnieciskās darbības veicējiem, ārvalstīs strādājošajiem, iedzīvotājiem, kas papildus darba algai saņēmuši autoratlīdzību u.c.

Identisku normu deputāti aicina paredzēt attiecībā uz valsts amatpersonām, likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 23.pantā nosakot, ka valsts amatpersonu deklarācijās iesniedzama tikai tā informācija, kas nav pieejama valsts informācijas sistēmās.

"Valsts reģistros ir apkopota plaša informācija par katru iedzīvotāju, kas ir pieejama arī VID. Neskatoties uz to, aizpildot ienākumu deklarāciju, lielu daļu no šīm ziņām iedzīvotājiem nākas sniegt atkārtoti. Šī birokrātiskā pieeja ir jāizbeidz," akcentē deputāts M.Kučinskis.

Deputātu rosinātās izmaiņas likumos ļaus ieekonomēt VID līdzekļus un cilvēkresursus, kas nepieciešami, lai atkārtoti apkopotu VID rīcībā esošos datus deklarācijās.

Priekšlikumi grozījumiem likumos saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 79.pantu iesniegti parlamenta prezidijam.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais