KNAB joprojām nav saņēmis gada pārskatus no 6 partijām

31. marts bija pēdējais termiņš, kad partijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) varēja iesniegt pārskatus par 2009.gadu. Patlaban publiskos pārskatus iesniegušas 45 partijas, bet sešas nav iesniegušas, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Ņemot vērā šos faktus, KNAB uzsāks administratīvā pārkāpuma lietas. Šo lietu izmeklēšanas laikā, izvērtējot visus apstākļus, tiks noskaidrots, vai ir noticis administratīvs pārkāpums.

Ja KNAB konstatēs, ka partija arī atkārtoti neiesniedz gada pārskatu, KNAB priekšniekam ir pienākums divu nedēļu laikā rakstveidā brīdināt attiecīgās partijas valdi. Ja tas netiek izdarīts mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas, KNAB ir pienākums ierosināt attiecīgās partijas darbības apturēšanu tiesas ceļā. Ja partija nenovērš likuma pārkāpumu, KNAB ir pienākums ierosināt partijas darbības izbeigšanu tiesas ceļā, skaidroja KNAB pārstāvis.

Jau otro gadu partijām jāiesniedz tikai gada pārskati, lai gan pirms tam KNAB jāiesniedz arī ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas.

Pēc Vitenburga teiktā, par 2008.gada pārskatu neiesniegšanu likumā noteiktajā termiņā pie administratīvās atbildības tika sauktas divas partijas, uzliekot tām naudas sodus - katrai 150 latu. Viena partija samaksāja naudas sodu un novērsa pārkāpumu, iesniedzot pārskatu. Savukārt otra partija nav samaksājusi sodu un nav novērsusi pārkāpumu. Tāpēc lēmums par tai uzlikto naudas sodu nodots piespiedu izpildei, bet atbilstoši likumā noteiktajam KNAB iesniedzis tiesā prasību par partijas darbības apturēšanu.

Svarīgākais