Zaļā partija uz Saeimas vēlēšanām stiprinās tēlu

Gatavojoties nākamā gada Saeimas vēlēšanām, Latvijas Zaļajai partijai (LZP) būtu jāstiprina savs individuālais tēls, akcentējot "zaļo" pieeju gan ekonomikas, gan izglītības un citu nozaru jautājumiem, šodien tika secināts LZP domes sēdē.

Kā atzina vairāki no LZP saraksta kandidātiem pašvaldību vēlēšanās, novados, kur partija šogad startējusi atsevišķā sarakstā, daudzi vēlētāji bijuši pārsteigti par šādu LZP soli, jo bija pieraduši partijas vārdu saistīt ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), līdz ar to automātiski savu neapmierinātību ar ZZS aktivitātēm attiecinot arī uz LZP. Tomēr novados, kuros Zaļā partija kandidējusi atsevišķi, lielākoties vēlēšanu rezultāti šādu soli ir attaisnojuši.

Tas gan nenozīmē, ka partija gatavotos veidot atsevišķu sarakstu nākamajām Saeimas vēlēšanām rudenī. Gluži otrādi - ZZS jau ziņojusi, ka varētu oficiāli savā sastāvā iekļaut partiju "Latvijai un Ventspilij", kā arī netiek noraidīta iespēja apvienību paplašināt arī ar nacionāli noskaņotiem labējiem spēkiem ārpus parlamenta, piemēram, partiju "Visu Latvijai!". Nepieciešamība apvienot spēkus tika uzsvērta arī šīsdienas sēdes laikā.

Tomēr LZP vēlas stiprināt savu pārstāvju atpazīstamību lielā mērā arī tā iemesla dēļ, ka partijas biedri secinājuši - vēlētāji ZZS sarakstā neatpazīst, kuri biedri pārstāv LZP. Partijas valdes loceklis Ingmārs Līdaka gan atzina, ka atpazīstamu partijas pārstāvju trūkumu iespējams risināt divējādi - vai nu "izaudzējot" jaunus kadrus, vai tos pārpērkot, taču gala rezultāts nav zināms ne vienā, ne otrā variantā. Tomēr daudzi no klātesošajiem bija vienisprātis, ka partijas pārstāvju popularizēšana jāsāk visdrīzākajā laikā.

Kopumā LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks partijas panākumus pašvaldību vēlēšanās novērtēja kā "salīdzinoši labus par mazu naudu", lai gan domes sēdes laikā vairākkārt tika uzsvērts, ka reklamēšanās daudzviet notikusi pārāk pasīvi. Šis, pēc partijas biedru domām, ir viens no iemesliem ZZS vājajiem panākumiem Rīgas domes vēlēšanās, jo, kā uzsvēra Līdaka, citu apvienības pārstāvju attieksme pret vēlēšanu kampaņu Rīgā bijusi pavirša un būtībā viss tās smagums bijis jāiznes uz LZP pleciem.

Attiecībā uz partijas pozīcijām Saeimas vēlēšanās partijas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse atzina, ka vislabākā situācija ir Vidzemes vēlēšanu apgabalā, kur ZZS sarakstā LZP gatavojas aizņemt desmit vietas. Šajā apgabalā startētu partijas atpazīstamākās sejas - Ingmārs Līdaka, Guntis Eniņš, Raimonds Vējonis, Arvīds Ulme un citi. Sarakstā varētu tikt iekļauts arī Indulis Emsis, lai gan pagaidām viņa kandidēšana ir uz jautājuma zīmes.

Problemātiskāka ir situācija citos vēlēšanu apgabalos, kuros partijai ir krietni mazāk atpazīstamu cilvēku, bet Latgales vēlēšanu apgabalā LZP ir problēmas aizpildīt sešas sarakstā atvēlētās vietas, jo pagaidām ir apzināti tikai divi iespējamie kandidāti.

Svarīgākais