Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šodien izšķiras valdības liktenis

Šodien LPP/LC apņēmusies paziņot, vai tā ir gatava iesaistīties Valda Dombrovska valdībā. Drošas prognozes par gaidāmo politiķi neizsaka, jo pagājušajā nedēļā ārpus valsts bija gan premjers V. Dombrovskis (JL), gan LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, tādēļ sarunas arī neformālā gaisotnē neesot bijušas diez ko intensīvas.

LPP/LC politiķu vidū gan valda uzskats, ka tik īsu brīdi pirms vēlēšanām valdību var atbalstīt, taču bez tiešas iesaistīšanās tajā. Turklāt LPP/LC vispirms gaidīšot, ko premjers teiks par iesniegto rīcības plānu sešiem mēnešiem.

No Ministru kabinetā pārstāvētajām partijām ar vislielāko piesardzību uz LPP/LC iesaistīšanu valdībā joprojām skatās Pilsoniskā savienība (PS), kura no lēmuma par paplašināšanos savā ziņā norobežojas, to pozicionējot kā premjera V. Dombrovska lēmumu un atbildību. To pēdējās dienās aģentūrai LETA atkārtoti apstiprināja arī PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis, norādot: "Šī nav ne mana, ne Vienotības valdība, tā ir Jaunā laika valdība un premjera izvēle." Iepriekš PS politiķi turklāt uzsvēra, ka būs svarīgi, kādus kandidātus LPP/LC piedāvātu ministru amatiem, lai tos varētu atbalstīt balsojumā. Politikas pazinēji atzīst, ka, ņemot vērā partijas retoriku, PS ir neērtā situācijā, ar ko skaidrojama arī šīs partijas minstināšanās. "Pilsoniskajai savienībai jāsaprot, ka vienalga, kurai personai viņi pastiepj roku no LPP/LC, viņi ar to ir pateikuši, ka savus principus pret oligarhiem ir noraidījuši. Tur nevar kā kaķītim, kam gribas zivtiņas ķert, bet lai kājiņas nepaliek slapjas. Tai brīdī, kad viņi būs kopā ar Pirmo partiju, viņi tās kājiņas jau būs saslapinājuši," notiekošo sarunā ar Neatkarīgo vērtēja kāds koalīcijas politiķis.

Koalīcijai parlamentā šobrīd ir 48 balsis. Vairāki balsojumi jau pierādījuši, ka ar tām nodrošināt svarīgu lēmumu pieņemšanu valdībā pārstāvētajām partijām ne vienmēr izdodas. Līdz ar LPP/LC pievienošanos koalīcija iegūtu vēl desmit deputātu atbalstu. Arī tieši neiesaistoties valdībā, A. Šlesers LPP/LC vārdā gan solījis valdību negāzt. Bet pašreizējās koalīcijas partijas, izmantojot situāciju, vēl cerot papildu balsis meklēt Tautas partijā, kuras deputātu starpā arī nav vienprātības, tādējādi vajadzības gadījumā stabilitāti nodrošinot.