Sorosieši izdara spiedienu uz KNAB priekšnieku

© f64

Miljardiera Džordža Sorosa finansētā organizācija Providus mēģina izdarīt spiedienu uz KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti sakarā ar disciplinārlietu, kuru KNAB priekšnieks ierosināja pret pašreizējo KNAB Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju, Sorosa finansētās organizācijas Delna biedri Diānu Kurpnieci – var secināt no KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes locekļiem izsūtītas vēstules.

Kārtējā KNAB konsultatīvās padomes sēde sasaukta 12. aprīlī, un par to paziņots ar epasta vēstuli no KNAB. Tajā teikts, ka "sēde tiek sasaukta pēc Sabiedriskās politikas centra Providus iniciatīvas, lai apspriestu šādus jautājumus: 1. Kā notikusi korupcijas risku izvērtēšana birojā kopš N. Vilnīša stāšanās amatā? Kādi pasākumi ir veikti un plānoti korupcijas risku mazināšanai? 2. Saskaņā ar kādiem principiem birojā tiek veidota disciplināratbildības prakse? 3. Kā birojs plāno īstenot GRECO rekomendāciju izstrādāt un ieviest kārtību, kas paredz atklātu, taisnīgu KNAB darbinieku atlasi konkursa kārtībā? 4. Kāda ir biroja nostāja jautājumā par to, kurai institūcijai nākotnē vajadzētu būt atbildīgai par politisko partiju finanšu kontroli?".

Kurpniece pret Vilnīti

Jautājums par "disciplināratbildības praksi" atgādina par nesenajiem notikumiem KNAB, kad ar priekšnieka rīkojumu tika uzsākta disciplinārlieta pret pašreizējo KNAB darbinieci Diānu Kurpnieci. Nekavējoties publiskajā telpā izskanēja informācija par N. Vilnīša it kā milzīgajiem parādiem, apšaubot viņa atrašanos neietekmējamā stāvoklī un līdz ar to arī atrašanos KNAB priekšnieka amatā. Disciplinārlieta pret bijušo Delnas darbinieci, pašreizējo šīs organizācijas biedri gan tika izbeigta, un skandāls pamazām noklusa.

Nesenā intervijā Neatkarīgajai N. Vilnītis bija ļoti izvairīgs par konflikta cēloņiem ar D. Kurpnieci.

Jaunas funkcijas?

KNAB Sabiedriskā konsultatīvā padome tika nodibināta 2004. gada maijā. To pārstāv vairāk nekā desmit dažādas nevalstiskās organizācijas, un par tās priekšsēdētāju iecelts Providus pētnieks Valts Kalniņš. Padome nodibināta, "lai nodrošinātu sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā. Padomes uzdevums ir veicināt KNAB saikni ar sabiedrību, sniedzot rekomendācijas birojam par aktuāliem jautājumiem" – teikts KNAB mājaslapā. Padomes uzdevumos nav un nekad nav ietilpis ķidāt KNAB amatpersonu darba specifiku un iejaukties KNAB kadru jautājumos.

Neatkarīgās aptaujātie padomes locekļi apstiprināja, ka līdz šim padomes sēdēs iztirzāti vien ar korupcijas apkarošanu saistīti konceptuālie jautājumi.

Pratināšanas mēģinājums

Latvijas komercbanku asociācijas priekšsēdētājs Teodors Tverijons mēģinājis precizēt, ko nozīmē Providus priekšlikums: "Saņemot šo dienas kārtību, jau nākamajā dienā visiem padomes kolēģiem nosūtīju epastu, ka gribētu precizēt – vai tā ir dienas kārtība vai jautājumi Vilnīša nopratināšanai, un kāds ir plānotās sēdes mērķis. Es, protams, paužu savu neizpratni, bet nevēlos šo jautājumu saistīt ar sorosiešiem, kas ir pārspīlēti. Šīs sēdes dienas kārtība ir netipiska."

Vaicāts, vai viņš cer saņemt atbildi no dienas kārtības autoriem, T. Tverijons teica: "Vēl jau ir laiks, bet atbildi varu arī nesaņemt. Dienas kārtību izsūtīja darbiniece, kura KNAB atbild par sabiedriskām attiecībām. Viņai būtu jānoskaidro, kurš ierosina sasaukt padomes sēdi – padomes priekšsēdētājs vai kāds cits. Ja jūs esat redzējis, kāda parasti izskatās sēdes dienas kārtība, tad jūs varētu saprast, ka šī nav dienas kārtība, bet gan tie ir jautājumi. Tādēļ es padomes kolēģiem ironiski vaicāju – vai dienas kārtībā ir jautājumi nopratināšanai un kāds ir sēdes mērķis? Cik atminos, konsultatīvā padome līdz šim neko tādu nav skatījusi. Esam iztirzājuši konceptuālus jautājumus. Tagad tas līdzinās kārtībai Saeimā, kur deputāti uzraksta pieprasījumu ministram un gaida no viņa atbildi. Ja tie patiešām ir Providus jautājumi, tad tos varēja uzdot pa tiešo Vilnītim un saņemt no viņa atbildes."

Ignorēti citi viedokļi

Arī Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs juties izbrīnīts, ieraugot plānoto sēdes dienaskārtību: "Es pagaidām nevaru iedot kategorisku vērtējumu plānotajam pasākumam, bet man ir aizdomas, ka cilvēki, šķiet, jauc dažādas lietas, neizprotot to, ka šī konsultatīvā padome nav uzraugoša institūcija, nav spēlētāja politikas laukumā vai varbūt vēl kaut kas."

Runājot par N. Vilnītim veltīto kritiku, A. Borovkovs skaidroja: "Viņa vadītās iestādes darbība kļuvusi daudz nopietnāka. Tā vairs nav tendēta tikai uz tēla spodrināšanu sabiedrībā un paraugpriekšnesumu izrādīšanu. Tas ir ļoti pozitīvi."

Runājot par D. Kurpnieces saistību ar ārvalstu finansētām organizācijām un vaicāts, vai ir pareizi, ka šādām personām ir pielaide valsts noslēpumam, A. Borovkovs teica: "Es vienmēr esmu uzsvēris, ka ļoti nopietnas problēmas rodas, ja operatīvās darbības subjekts saaug ar politiskiem spēkiem. Ja viņai ir pielaide valsts noslēpumam un viņa darbojas sabiedriskās organizācijās, kurām ir neskaidri finansējuma avoti, tad jebkuram cilvēkam varētu būt vairāk jautājumu nekā atbilžu. Padomes "viedokli" vienmēr publisko padomes priekšsēdētājs Providus pārstāvis Valts Kalniņš. Tā kā padomes rekomendācijas nevienam nav saistošas, esmu vienmēr apgalvojis, ka padomei priekšsēdētājs vispār nav vajadzīgs. Vēl jo vairāk – padomes priekšsēdētājs parasti runā visas padomes vārdā, bieži vien noklusējot, ka padomē ir arī citi viedokļi. Bet, tas jau tā izsenis ir iegājies, ka KNAB, Delna, Providus ir kaut kas vienots un vesels. Īsti nevar saprast, kas kur strādā un kurš kuram pakļaujas. Kā redzam – laiku pa laikam kāds no tā veidojuma spoži "ielido" politikā – Loskutovs, tagad Čigāne. Kā esmu vairākkārt publiski teicis – valstī sen jau ir iedzīvināta dubulta morāle: tas, par ko citi tiek gānīti, pašiem pašsaprotami ir atļauts".

Svarīgākais