Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Visu Latvijai" konsolidēties ar "Vienotību" liedz finanšu trūkums

Runas par partijas Visu Latvijai pievienošanos apvienībai Vienotība, kurā jau ir Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai, varētu būt izsmeltas, jo partija nav gatava priekšvēlēšanu aģitācijā iesaistīties ar pietiekamu finansiālo artavu. Kā raidījumam De facto apliecinājis Visu Latvijai līderis Raivis Dzintars – prasīti 10 000 latu par katru kandidātu, kas tiktu iekļauts sarakstā.

R. Dzintars atstāstīja, ka kopīgajās partiju līderu sarunās par to ierunājis SCP vadītājs Aigars Štokenbergs, to nosaucot par delikātu sīkumu. "Vai tā ir Vienotības lieta vai šis cipars ir tikai Aigara Štokenberga lieta – to es nevaru pateikt," sacīja R. Dzintars, taču jebkurā gadījumā partijai tādas naudas neesot. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāzē Neatkarīgā pārliecinājās, ka Visu Latvijai ienākumus pārsvarā veido nelieli ziedojumi un šā gada pirmajos mēnešos saziedots nedaudz vairāk nekā 1000 latu. Arī iepriekšējā periodā saziedotās summas nav bijušas lielas.

Vienotības valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) raidījumam De facto gan skaidroja, ka minētais skaitlis – 10 000 latu – ir aptuvenā summa, kas būtu nepieciešama apvienībai priekšvēlēšanu kampaņai, rēķinot uz vienu deputāta amata kandidātu, un, lai arī spējai piesaistīt finansējumu būšot nozīme, tā neesot izšķiroša, lai lemtu par kandidātu iekļaušanu sarakstā. "Bija vienkāršs jautājums, vai Visu Latvijai apzinās, ka kampaņa prasa pavisam konkrētus izdevumus, un vai Visu Latvijai apzinās, ka, piedaloties kopīgā kampaņā, būs jāiegulda arī finansējums," skaidroja Ģ. V. Kristovskis.

Priekšvēlēšanu kampaņa šogad solās būt iespaidīga, jo katrai partijai vai partiju apvienībai, kas vēlēšanās piedalīsies ar kopīgu sarakstu, būs atļauts tērēt vismaz pusmiljonu latu – turklāt šis limits neattieksies uz aģitācijas organizēšanu, reklāmas materiālu izgatavošanu, tiešo aģitāciju, kampaņā iesaistīto cilvēku algošanu un citām izdevumu kategorijām, tādējādi kopējās summas, ko partijas varēs tērēt, būs daudz iespaidīgākas.

Ņemot vērā Vienotības pārstāvju izteikumu, ka uz vienu kandidātu izdevumi varētu būt apmēram 10 000 latu, var aplēst, ka šis politiskais spēks kampaņā plāno tērēt ap miljonu latu.