Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

LPP/LC atbalstīs valdību līdz vēlēšanām

© Andrejs Terentjevs, f64

Uz tikšanos ar koalīcijas partijām un premjeru Valdi Dombrovski (JL), lai runātu par iespējamo iesaistīšanos valdībā, LPP/LC līderis Ainārs Šlesers vakar ieradās pēc tam, kad bija piedalījies LPP/LC un Tautas partijas atbalstītā uzņēmēju sabiedriskās organizācijas Par labu Latviju dibināšanā.

Jaunveidojumu viņš saskata kā konsolidējošu platformu uzņēmējiem un politiķiem un neslēpj, ka tā ir reakcija uz Vienotības izveidošanu, kurā vairākas partijas jau apvienojušās. Tāpat viņš žurnālistiem atzina, ka par savu galveno stratēģisko partneri aizvien uzskata Saskaņas centru, ar kuru pēc vēlēšanām domā sadarboties arī Saeimā. Tāpēc atbalsts, kuru vakar A. Šlesers apliecināja V. Dombrovskim, ir tikai īstermiņa risinājums. Tomēr līdz vēlēšanām tas sola valdības stabilitāti.

Tiesa, tā būs iespējama tikai tad, ja domstarpības nesāksies jau pašreizējo koalīcijas partneru starpā par cenu jeb amatiem, kas varētu būt jāmaksā, ja A. Šlesera vadītā partija būs balsts ne tikai Saeimā, bet iesaistīsies arī valdības darbā, kurā premjers tai piedāvā tieslietu, veselības un ārlietu ministru portfeļus.

Pagaidām nav zināms, vai tas notiks. Vakar premjers un LPP/LC līderis paziņoja tikai par sadarbību Saeimā, bet par to, vai deleģēs arī ministrus valdībā, partijas valde lems 12. aprīlī. "Turpināsim atbalstīt Valda Dombrovska valdību, un tas ir oficiāls apstiprinājums tam, ka Valda Dombrovska valdībai ir vairākums Saeimā," sacīja A. Šlesers. Viņš gan atzina, ka ir jautājumi, kur jau tagad iezīmējas domstarpības, piemēram, saistībā ar izmaiņām Imigrācijas likumā. Taču kopumā tas nebūšot šķērslis sadarbībai. A. Šlesers arī piekritis, ka ministriju reorganizācija, ko iepriekš viņš rosināja veikt nekavējoties, jāskata nākamās Saeimas kontekstā. Turklāt LPP/LC atbalstīs V. Dombrovska pozīcijas budžeta sagatavošanas jautājumā, noraidot Tautas partijas priekšlikumu, ka tas jāpieņem jau septembrī. Pēc A. Šlesera teiktā, līdz septembrim budžeta projektu vajag sagatavot, taču ne pieņemt galīgajā variantā – tas jau būtu nākamās valdības un Saeimas uzdevums.

Negribīgi uz sadarbību ar LPP/LC joprojām raugās koalīcijā pārstāvētā Pilsoniskā savienība (PS) , kas ir arī Jaunā laika partnere Vienotībā. PS frakcijas vadītāja Anna Seile sacīja, ka par sadarbību parlamentā domstarpību nebūšot. Taču, ja LPP/LC arī nolems nākt valdībā ar saviem ministriem, tad PS varētu būt iebildumi. "Jautājums ir par to, kādi cilvēki šiem amatiem tiks piedāvāti," sacīja A. Seile. Esot kandidāti, pret kuriem PS nebūtu iebildumu, piemēram, Karina Pētersone. Bet, lai varētu solīt savas balsis jauno ministru apstiprināšanai, partijai vispirms esot jāzina, kas būs tie cilvēki, kas pretendēs uz vietu valdībā. LPP/LC esot daudz tādu potenciālo kandidātu, kuri PS neesot pieņemami. Lēmumu par turpmāko rīcību partija pieņemšot pēc tam, kad par savējo būs paziņojusi LPP/LC.

Sadarbojoties Saeimā, LPP/LC gan saruktu iespējas norādīt uz Jaunā laika valdības kļūdām, lai gan tajā pārstāvētā Vienotība būs galvenie konkurenti tam politiskajam spēkam, ko konsolidēs A. Šlesers. Saeimas kuluāros tāpēc iepriekš sprieda, ka LPP/LC nemaz nebūtu ieinteresēta iesaistīties koalīcijā, jo šai valdībai vēl būs jāpieņem nepopulāri lēmumi. Taču tā ir iespēja apliecināt arī jaundibinātās organizācijas manifestā pausto par nepieciešamību tūlītējai rīcībai, "nevis kaut kad pēc vēlēšanām". Kustības aicinājumu parakstījuši uzņēmēji Gunārs Ķirsons, Ieva Plaude, Guntis Belēvičs, Aleksejs Šeiņins, Guntis Rāvis, Juris Savickis, Viesturs Koziols, Dainis Liepiņš, Andrejs Ēķis un citi. Dibinātāju vidū ir arī daudzu pašvaldību pārstāvji: Ogres mērs Edvīns Bartkevičs, Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics, Cēsu mērs Gints Šķenders, Valmieras mērs Inesis Boķis, Daugavpils novada priekšsēdētāja Janīna Jalinska un citi.