Koalīcija nepanāk vienošanos par nodokļu politikas izmaiņām

© F64

Koalīcijas partijas arī šodien nav panākušas kompromisu attiecībā uz nodokļu politikas izmaiņām, pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Vienošanās netika panākta, jo galvenās viedokļu atšķirības bija attiecībā uz situāciju par ieceri ieviest sociālās minimālās iemaksas. Kučinskis norādīja, ka viņa pozīcija ir atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, savukārt "Vienotība" vēlējās atlikt to ieviešanu.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes norādīja, ka politiskais spēks nevis principiāli iestājas tieši par minimālajām sociālajām iemaksām, bet gan par to, ka nevar atteikties no līdz šim piedāvātās sistēmas, ja kaut kas nav piedāvāts vietā.

Politiķis demonstrēja tabulu, vēršot uzmanību, kā nākotnē mainīsies pensionāru un darba spējīgo cilvēku skaita attiecība, norādot arī uz lielo cilvēku skaitu, kas pensionēsies. "Līdz ar to šajā situācijā atteikšanās no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas, neliekot neko vietā, ir bezatbildīga, jo trekna svītra tiek pārvilkta pāri jebkādām izredzēm risināt sarunas par pensiju palielinājumu nākotnē," uzsvēra "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks.

Kučinskis neizslēdza iespēju, ka kompromisa variants attiecībā uz mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) regulējumu vēl varētu tikt meklēts pašlaik notiekošajā parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē.

"Saskaņa", kas pirmajā lasījuma atbalstīja likumprojektu par MUN palielināšanu līdz 15%, uzskata, ka nepieciešams saglabāt pašreizējo regulējumu, proti, 9%, šodien komisijas sēdē sacīja deputāts Igors Pimenovs. Līdzīgu nostāju, ka MUN likme nebūtu jāpalielina, pauda arī Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis Mārtiņš Bondars.

"Vienotības" deputāts Ints Dālderis atgādināja par ierosinājumu ļaut uzņēmumiem izvēlēties - maksāt sociālās iemaksas par visiem darbiniekiem un MUN likmi 5%, vai arī MUN likmi 15%.

Juridiskā biroja pārstāvji uzsvēra, ka līdz izmaiņu īstenošanai atlikušas vien divas nedēļas, tātad nepieciešams maksimāli sabalansēt gan darba devēju, gan darbinieku intereses.

LETA jau vēstīja, ka Saeima iepriekš ar opozīcijas balsīm konceptuāli atbalstīja likumprojektus, kas paredz no nākamā gada palielināt MUN likmi līdz 15%, tā vietā atsakoties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu.

Saeimas ārkārtas sēde, kurā galīgajā lasījumā tiks lemts par nodokļu politikas izmaiņām, notiks jau rīt.

Šodien MUN likmes paaugstināšanas likumprojektam iesniegtos priekšlikumus vēl vērtēs parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Rīt pirms ārkārtas sēdes likumprojektus, kas saistīti ar plānu atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanas, skatīs Sociālo un darba lietu komisijā.