Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovskis piekāpjas Šleseram

© Reinis Hofmanis, f64

Neskaidrība par valdības likteni būs vēl vismaz trīs nedēļas, kas ir laiks līdz LPP/LC līdera Aināra Šlesera nosauktajam 12. aprīlim kā datumam, kad LPP/LC valde pieņems lēmumu par turpmāko rīcību.

Jaunais laiks gan vēlējies pēc iespējas drīzāku atbildi, taču situācija parlamentā pēc Tautas partijas aiziešanas no koalīcijas ierobežo manevru iespējas, ar ko tiek skaidrota premjera Valda Dombrovska piekāpšanās A. Šlesera uzstādītajam laika grafikam. Līdz LPP/LC galīgajam lēmumam valdības vadītājs arī solījis Jauno laiku iesaistīt lēmumu pieņemšanā – nākamo pirmdien LPP/LC pārstāvji piedalīšoties arī koalīcijas padomes sēdē, kurā tiek saskaņotas pozīcijas par gaidāmajiem lēmumiem un balsojumiem Saeimā –, bet LPP/LC sola atbalstīt valdību un to nešūpot.

"Kamēr norit sarunas, valdībai nav jābažījas, ka tā varētu krist," sacīja A. Šlesers. Vaicāts, vai demisiju tomēr varētu prasīt pēc tam, ja LPP/LC izlems nepievienoties koalīcijai, viņš atbildēja izvairīgi. "Būtu nekorekti runāt par citiem variantiem, ja šobrīd ir sarunas par iešanu valdībā," teica A. Šlesers. Kāds koalīcijas partijas politiķis, vērtējot iespējamos scenārijus, gan sprieda, ka tādā gadījumā diezin vai A. Šlesers noiešot no skatuves un valdībai, kas palikusi mazākumā, būtu jāiztur nopietni pārbaudījumi.

Atsevišķiem politiskajiem spēkiem pārbaudījums gan būtu arī LPP/LC iesaistīšanās valdībā. A. Šlesers vakar norādīja, ka apliecinājumu tam, ka ir gaidīti valdībā, grib saņemt no visām to veidojošajām partijām. Tas varētu sarežģīt situāciju, jo nebūt ne visas koalīcijas partijas pauž gatavību strādāt ar A. Šlesera vadīto partiju. Iebildumi ir Pilsoniskajai savienībai, kuras līderis Ģirts Valdis Kristovkis Rīgas domē ir opozīcijā LPP/LC un kurš allaž uzsvēris cīņu pret oligarhiem, par kādu tiek dēvēts arī A. Šlesers. Arī šīs partijas pārstāvji Saeimā izrādījuši neapmierinātību saviem partneriem Vienotībā par LPP/LC iesaistīšanu sarunās. Asus publiskus iebildumus šīs partijas pārstāvji gan nepauž, taču situācija varot mainīties, ja A. Šleseram tiešām tiktu piedāvāts arī satiksmes ministra amats, kā runāts Saeimas kuluāros. Turklāt premjers V. Dombrovskis vakar, lai gan uzsvēra, ka par amatiem runāt pāragri, nenoliedza, ka amats LPP/LC līderim varētu tikt. Ja jau Jaunais laiks ir gatavs runāt ar LPP/LC par iesaistīšanu valdībā, nav pamata noraidīt tās līderi kā iespējamo ministru valdībā, norādīja premjers.

To, ka A. Šlesers, pārņemot iniciatīvu, nostādījis koalīcijas vadošo partiju neērtā situācijā, atzīst pat Jaunajā laikā. Taču šobrīd atkāpšanās ceļa neesot, jo LPP/LC desmit balsis ir nozīmīgas, lai varētu pieņemt lēmumus. Viens no pašlaik būtiskiem jautājumiem – par samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi – būs jāskata jau rītdien Saeimas plenārsēdē. Un tas, ka A. Šlesers valdību solījis atbalstīt vismaz sarunu laikā, jau esot ieguvums, lai šajā gadījumā nebūtu jābažījas par vairākuma nodrošināšanu parlamentā.