Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šlesers Dombrovskim diktē noteikumus

© Jānis Saliņš, f64

LPP/LC apzinās, ka Valda Dombrovska (JL) vadītā valdība nevarētu līdz vēlēšanām pilnvērtīgi strādāt mazākumā un tai ir nepieciešamas papildu balsis, tādēļ Jaunā laika piedāvājumu par iesaistīšanos tajā neuztver pazemīgi, bet gan ir gatavi diktēt savus noteikumus un ieņemt aktīvu pozīciju sarunu gaitas noteikšanā. Vakar pēc LPP/LC valdes sēdes to apliecināja LPP/LC līdera Aināra Šlesera teiktais.

LPP/LC izprotot esošo situācijas nopietnību un rīkošoties valstiski. Taču esot jāsaprot, ko tieši premjers no LPP/LC gaida, viņš norādīja. Lai gan premjera oficiālajā dienaskārtībā jau pagājušajā nedēļā šodienas kalendārā bija ierakstīta tikšanās ar LPP/LC līderi A. Šleseru, līdz pat pirmdienas vakaram LPP/LC līderis neesot saņēmis adekvātu uzaicinājumu, kas būtu par pamatu oficiālu sarunu sākšanai. Tāpēc arī atbildi par iespējamo pievienošanos valdībai viņš nevēlējās sniegt. A. Šlesers turklāt atzina, ka esot gan saņēmis partiju "tehnisko cilvēku" īsziņas, kurās esot bijusi pretrunīga informācija par tikšanās vietu – Jaunā laika vai LPP/LC frakcijas telpām. Tāpēc jo vairāk ir svarīgi uzaicinājumu saņemt no paša premjera. Ja šādas sarunas notiks, LPP/LC sarunās pārstāvēšot trīs cilvēki – A. Šlesers, Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš un partijas ģenerālsekretārs Vitālijs Aizbalts.

Sarunu oficiālais statuss pats par sevi gan arī negarantē noteiktu iznākumu. Kāds koalīcijas partijas politiķis vēl pirms LPP/LC valdes sēdes vakar izteicās, ka būšot interesanti pavērot, vai tiešām LPP/LC un Jaunā laika sarunās varot gaidīt ātru un konstruktīvu risinājumu, vai arī tomēr A. Šlesera plānos ir premjeru pakacināt un gaidāma sarunu virkne, kurās tiks uzstādīti arvien jauni jautājumi, pārbaudot Jauno laiku un demonstrējot, ka LPP/LC balsis valdībai ir vairāk nepieciešamas nekā LPP/LC atrasties valdībā. A. Šlesera vakardienas izteikumi liecina, ka drīzāk varētu realizēties otrais scenārijs. A. Šlesers sacīja, ka LPP/LC ir atbalstījusi šo valdību grūtos brīžos, taču bijuši arī jautājumi, kuros LPP/LC un valdošo partiju viedokļi nav sakrituši. Piemēram, LPP/LC balsoja pret pensiju samazināšanu. Tāpat LPP/LC nav parakstījusi valdības deklarāciju, kurā atrunāti darāmie darbi. Līdz ar to esot svarīgi saprast, kas tieši iecerēts atlikušajos sešos mēnešos līdz vēlēšanām un cik lielā mērā to var atbalstīt LPP/LC. Tikai pēc tam varēšot runāt par iespējamajiem amatiem valdībā. Uz jautājumu, vai viņš pats būtu gatavs iet valdībā kā ministrs, ja viņam piedāvātu, piemēram, satiksmes ministra amatu, A. Šlesers skaidri neatbildēja.

Jāpiebilst, ka, ņemot vērā sadarbību Rīgas domē, kā stratēģisko partneri A. Šlesers drīzāk uzsver Saskaņas centru, ar kuru rīt paredzētas oficiālas sarunas. Lai gan Saskaņas centra Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs jau skaidri pateicis, ka V. Dombrovska valdībā neiesaistīsies, A. Šlesers uzsvēra, ka ir svarīgi vismaz saskaņot viedokļus ar šo politisko spēku un vienoties par iespējamo turpmāko rīcību.