"Zaļie" skeptiski par "Vienotību"

© Kaspars Krafts, f64

Latvijas Zaļās partijas (LZP) sestdien aizvadītajā kongresā partijas biedri debatēs iebilda pret partijas iespējamo sadarbību ar apvienību Vienotība. Rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās LZP līdzīgi kā iepriekš startēs kopīgā sarakstā ar Latvijas Zemnieku savienību (LZS).

"Ar LZS mums ir sadarbības līgums, ar ko esam vienā apvienībā. Sadarbošanās ar citām partijām kaut kādā veidā jau notiek visu laiku, jo arī pašlaik valdību veidojošās partijas ir daļa no Vienotības, taču mēs nekādas citas apvienības neveidosim," Neatkarīgajai skaidroja LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Savukārt otrs LZP līdzpriekšsēdētājs, vides ministrs Raimonds Vējonis daudz skeptiskāk izteicās par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības iespējām ar apvienību Vienotība, kuras veidošanā piedalās arī Sorosu pārstāvošā Sarmīte Ēlerte. Būdama laikraksta Diena galvenā redaktore, S. Ēlerte stingri iestājās par atklātību, bet tagad ilgstoši nevēlas nosaukt savus domubiedrus, kurus "Vienotība gaida atplestām rokām, lai iekļautu sarakstā. Šāda rīcība man kā politiķim ir nepieņemama", pārliecinoši saka R. Vējonis. Kā spilgtu Vienotības nekonsekvenci viņš min tās veidojošās Pilsoniskās savienības (PS) rīcību kāpu aizsardzības jautājumos. "PS kategoriski iebilda pret zemes transformāciju tā sauktajās Šlesera priedēs, taču tajā pašā laikā atbalsta zemes transformāciju NATO vajadzībām Kurzemē. Tā ir visīstākā šīs partijas divkosība," uzskata LZP līdzpriekšsēdētājs R. Vējonis. Savukārt Vienotību veidojošo Sabiedrību citai politikai (SCP) vides ministrs uzskata par nodevēju partiju. "Es nekad neesmu atbalstījis nodevējus, kas ir gatavi pārbēgt no vienas partijas uz citu, lai tikai paliktu amatos," atzīst R. Vējonis.

Viņam nav nekādu iebildumu pret sadarbību ar Jauno laiku (JL), ar kuru izveidojies konstruktīvs dialogs. ZZS sadarbība ar JL ļauj nodrošināt valdības stabilitāti un neļauj citām partijām pieņemt nepārdomātus lēmumus.

Kongresā R. Vējonis norādījis, ka Tautas partija koalīcijā ilgstoši bija iekšējā opozīcijā un uzvedās kā gražīgs bērns rotaļlietu veikalā, kurš, ieraudzījis rotaļlietu, prasa to nopirkt, un, ja kāroto nesaņem, krīt histērijā gar zemi.

Svarīgākais