Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdībai uzdevums stiprināt pozīcijas parlamentā

Tas, ka Tautas partiju pamest un amatā palikt nolēma kultūras ministrs Ints Dālderis, bet Tautas partijas Saeimas frakciju atstāj Aija Barča, kura pati ir Liepājas partijas biedre, bet kuras pārstāvētajam spēkam bija sadarbības līgums ar tautpartijiešiem, Saeimā tiek uzlūkots kā vēl viena neveiksme jau tā grūti izskaidrojamajā aiziešanas veidā no koalīcijas.

Arī tas, ka nebija pārliecības, ka ārlietu ministrs Māris Riekstiņš nerīkosies tāpat kā I. Dālderis, ļodzīja Tautas partijas pozīcijas. M. Riekstiņš šobrīd bauda atvaļinājumu ārpus Latvijas, bet viņa tālrunis ir pāradresēts uz Ārlietu ministriju. Līdz ar to sazināšanās ar viņu ir problemātiska, bet neziņa ir laba augsne baumām. Tautas partijas pārstāvji gan tās steidza novērst, sakot, ka ar M. Riekstiņu izdevies sazināties un viņš apliecinājis gatavību pirmdien iesniegt demisijas rakstu.

Kamēr to nav dzirdējusi no paša M. Riekstiņa, Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa skeptiski vērtēja Tautas partijas pārstāvju teikto, taču uzsvēra, ka šobrīd primārā ir situācija parlamentā, kurā nepieciešams nodrošināt stabilitāti. "Mums ir svarīgi nevis aizpildīt ministru krēslus, bet nodrošināt spēku Saeimā," uzsvēra S. Āboltiņa. Tāpēc, neraugoties uz neoficiāliem minējumiem par jauniem ministru kandidātiem, jebkuras tālākas sarunas par ministru krēsliem nevarēšot turpināt, kamēr nebūs skaidrības par LPP/LC iesaistīšanos valdībā. Un, lai arī jau šobrīd šīs partijas politiķu publiskie izteikumi liecina, ka pievienošanās koalīcijai ir maz ticama, S. Āboltiņa norādīja, ka jebkurā gadījumā ir jātiekas un, ņemot vērā līdzšinējo LPP/LC atbalstu valdībai izšķirīgos balsojumos, šāds piedāvājums ir jāizsaka. Saruna abu partiju pārstāvjiem paredzēta pirmdien, kad no komandējuma ārzemēs plāno atgriezties LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Ja LPP/LC nolemtu iesaistīties valdībā, tai tiktu piedāvāti līdzšinējie Tautas partijas ministru portfeļi.

Lai nodrošinātos ar atbalstu mazākuma valdības gadījumā, vakar premjers Valdis Dombrovskis un citi JL politiķi tikās arī ar Saskaņas centra deputātiem, bet pirmdien runās ar PCTVL. Iespēja strādāt koalīcijā ar SC kā partneriem neesot apspriesta, taču sadarbība atsevišķos jautājumos – gan. Viens no tādiem būšot 2011. gada budžeta projekts. Saskaņas centra Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs neizslēdza iespēju balsot arī par jauno ministru apstiprināšanu. "Jāvienojas par darbiem, kas darāmi, ja šis darbu grafiks mūs apmierinās, mēs atbalstīsim arī darītājus," viņš sacīja.

Koalīcijas frakcijām parlamentā šobrīd ir 43 balsis, to atbalsta arī četri neatkarīgie deputāti, kuru vidū ir arī Vienotību pārstāvošie Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks; tās kopā ir 47 balsis. Arī A. Barča atbalstīšot V. Dombrovska valdības kursu, tādējādi koalīcija var rēķināties jau ar 48 balsīm. Tomēr izšķirīgos lēmumos pozīcijas partijām vienmēr būs jākonsultējas ar opozīciju, lai panāktu atbalstu. Viens no tuvākajiem pārbaudījumiem būs grozījumi likumā Par pievienotās vērtības nodokli, kur būs jābalso ne tikai par nodokli viesnīcām un tūrisma mītnēm, bet arī kafejnīcām, presei un medikamentiem, par ko iesniegti attiecīgi priekšlikumi.