Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Aizkulisēs jau dala ministru amatus

Kamēr nebūšot atbildes no LPP/LC par iespējamo pievienošanos valdībai, premjers Valdis Dombrovskis (JL) par ministru kandidātiem uz amatiem, kas palikuši vakanti pēc Tautas partijas aiziešanas no valdības, nerunā. Tas gan nenozīmē, ka kuluāros krēsli jau netiek dalīti, turklāt netrūkst arī tādu politiķu, kas tajos vēlas sēsties paši. Uz amatu dalīšanu mudina arī tas, ka jau tagad ir skaidrs – LPP/LC iesaistīšanās koalīcijā ir maz ticama.

Premjera partija Jaunais laiks nesteigsies ar Tautas partijas pamesto ministru portfeļu dalīšanu un pagaidām tie tiek taupīti LPP/LC, ja tā gadījumā izlemtu pievienoties koalīcijai. Ja tomēr šis lēmums būs negatīvs, ministru amatiem tiks izraudzīti cilvēki, kuri garantēti gūs opozīcijas atbalstu un pret kuriem nebūs pretrunīgu vērtējumu koalīcijas partijās, Neatkarīgajai teica JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. „Mums jānodrošina stabilitāte, nevis jāpārdala balsis sev par labu,” uzsvēra politiķe.

V. Dombrovskis gan uzstāj, ka vispirms jānoslēdz sarunu raunds. Ja LPP/LC nāktu valdībā, viņiem tiktu piedāvāti visi līdz šim Tautas partijas nestie ministru portfeļi, izņemot reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra, jo šo ministriju plānots likvidēt. Ja valdība strādās mazākumā, tad amatiem tikšot izvēlēti tādi kandidāti, kurus atbalstītu arī opozīcijā, jo par viņu apstiprināšanu amatā jābalso Saeimai, un, kā vakar norādīja V. Dombrovskis, par katru no šiem kandidātiem balsojums būtu atsevišķi.

Saeimas kuluāros ambīcijas ieņemt kādus ministru amatus jau pieteikuši vairāki Vienotības politiķi. JL deputāte Ingrīda Circene esot gatava uzņemties veselības ministres amatu, JL deputāte Inguna Rībena – kultūras ministres, bet Sabiedrības citai politikai deputāts Artis Pabriks – ārlietu ministra amatu. Ja A. Pabriks tiešām kļūtu par ārlietu ministru, tas nozīmētu, ka jau tā mazākumā esošajai V. Dombrovska valdībai Saeimā ietu mazumā vēl viena balss, jo A. Pabriks ir ievēlēts no TP un, noliekot mandātu, viņa vietā nāktu kāds tautpartijietis. Arī TP ceturtdien paziņoja, ka nebalsotu par A. Pabrika apstiprināšanu amatā, jo, kā Neatkarīgajai uzsvēra TP valdes loceklis Māris Kučinskis, "tie, kas aizgājuši no mums, var necerēt iesēsties ministru krēslos, ministriem jānāk no koalīcijas partijām, nevis no atlūzām, kas tagad pielīmējušās Vienotībai". Savukārt veselības un tieslietu ministru amatiem kandidāti varētu tikt meklēti profesionāļu aprindās. Neoficiāla informācija liecina, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš pēc profesijas ir ārsts, trešdien premjeram paudis viedokli par iespējamiem veselības ministra kandidātiem un viņa attieksme pret I. Circeni nav bijusi labvēlīga. Oficiālu apstiprinājumu šai informācijai Neatkarīgā neieguva. Neoficiāla informācija liecina, ka amatu valdībā varētu meklēt arī Pilsoniskās savienības līderim Ģirtam Valdim Kristovskim, kurš šobrīd ir Rīgas domes opozīcijas deputāts. Jaunā laika Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis gan arī neizslēdza iespēju, ka viens no Tautas partijas ministriem kultūras ministrs Ints Dālderis varētu arī turpmāk ieņemt šo amatu. Demisijas rakstu viņš vēl nav iesniedzis. Pēc preses sekretāres Ineses Kreicbergas teiktā aģentūrai LETA, viņš to gatavojas darīt pirmdien.

Paralēli jauno ministru meklēšanai koalīcijai, ja tā strādās mazākumā, jebkurā gadījumā ir jānodrošinās ar opozīcijas atbalstu. Šodien premjera partijai ir paredzētas sarunas ar Saskaņas centru. To, ka mazākuma koalīcijai nebūs viegli nodrošināt atbalstu sev svarīgiem jautājumiem, jau vakar – pirmajā dienā, kad koalīcija strādāja mazākumā – apliecināja balsojums par deputātu maiņu komisijās. Proti, lai nodrošinātu vairākumu Budžeta komisijā, plānots, ka Pilsoniskās savienības deputātu Kārli Šadurski atsauks no Aizsardzības un iekšlietu komisijas un Aigaru Štokenbergu (SCP) – no Sociālo un darba lietu komisijas un apstiprinās Budžeta komisijā, lai koalīcija nezaudētu ietekmi vismaz šajā valdības politikas īstenošanai tik svarīgajā komisijā. Taču plenārsēdē neizdevās nodrošināt vairākumu balsojumam, lai šo jautājumu vispār iekļautu darba kārtībā. Tagad šis jautājums būs jāskata nākamajā ceturtdienā. Dz. Zaķis atzina, ka Budžeta komisija pagaidām ir vienīgā, kurā koalīcija domā steidzami mainīt tās sastāvu, lai nebūtu tā, ka jāpakļaujas opozīcijas spiedienam. Pārējās Saeimas komisijās sastāvs netikšot mainīts, tāpat netikšot pārvēlēti komisiju vadītāji tur, kur vadības groži ir TP deputātu rokās.