Freimanis: Opozīcija JL valdībai varētu sagādāt daudz pārsteigumu

Opozīcija, iegūstot skaitlisku vairākumu, varētu sākt rīkoties diezgan patvaļīgi vairākos jautājumos, tā varētu sagādāt daudz pārsteigumu "Jaunā laika" (JL) vadītājai valdībai,- šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja sociologos Aigars Freimanis.

Freimanis prognozēja, ka līdz ar TP iziešanu no valdības jautājums par riskiem un lēmumu pieņemšanu turpmāk valdībā ir atvērts jautājums, - opozīcija varētu sākt vērt vaļā dažādus likumus, lai gan jautājums ir par to, vai opozīcija to ir gatava darīt. Sociologs tomēr ir pārliecināts, ka tā to nedarīs.

Viens no virzieniem, kur opozīcija varētu parādīt savu pārākumu pār koalīciju, varētu būt pašu TP rosinātā ministriju skaita samazināšana.

Kā vienu no TP mērķiem, aizejot opozīcijā, Freimanis minēja TP vēlmi mazināt valdības ietekmi. Freimanis pieļauj, ka brīnums valdībā varētu notikt uz "no partijām atšķēlušos deputātu rēķina", kas varētu nodrošināt vairākumu.

Freimanis uzsvēra, ka viens no "vakardienas paradoksiem" bija Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojums, ka visas koalīcijas partijas ir gatavas turpināt darbu valdībā, bet jau pēc dažām stundām reāli notiek pavisam kaut kas.

Sociologs uzskata, ka šajā situācijā vai nu prezidents pats kaut ko nebija līdz galam sapratis sarunās ar koalīcijas partijām, vai arī viņam kaut kas nav bijis pateikts līdz galam. Tikpat labi tas varēja būt arī tīri politisks žests.

Freimanis norādīja, ka šajā situācijā izmaiņas varētu būt arī turpmākajā sadarbībā un sarunās ar Starptautisko Valūtas fondu. "Nedomāju, ka opozīcijas mērķis ir tracināt starptautiskos aizdevējus, destabilizējot politisko situāciju. Drīzāk, viņi cenšas izpatikt aizdevējiem kā labāki sarunu partneri nekā pašreizējā valdība," piebilda sociologs.

Pilnīgi iespējams, ka nākamās SVF sarunas notiks divās vietās - valdībā un ar vairākumā esošos opozīciju Saeimā, pieļauj Freimanis.

Freimanis atzinīgi novērtēja TP vienošanās punktu par budžeta izstrādi līdz jūlijam un tā projekta iesniegšanu Saeimā līdz 1.septembrim. "Tas būtu tikai godīgi pret vēlētājiem," piebilda Freimanis, norādot, ka cilvēkiem ir tiesības pirms vēlēšanām uzzināt, kāda būs nodokļu politika, kādi būs jaunie nodokļi, vai pensijas tiks samazinātas vai netiks un citus.

"Atgriežoties politikā, [TP dibinātājs Andris] Šķēle teica, - ja TP to spēs, arī Latvija to spēs. TP pašpārliecinātība ir viena no viņu zīmola pazīmēm, un tā strādā," sacīja Freimanis.

Kā ziņots, TP trešdien Saeimas frakcijas un valdes kopsēdē nolēma pamest Dombrovska vadīto valdību. Līdz ar to darbu valdībā pārtrauks ārlietu ministrs Māri Riekstiņš, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, tieslietu ministrs Mareks Segliņš, veselības ministre Baiba Rozentāle un kultūras ministrs Ints Dālderis.

Ministri gan vēl nav iesnieguši demisijas rakstus. Valsts kancelejā ir saņemta vien TP valdes priekšsēdētāja Andra Šķēles un TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces parakstīta vēstule, kurā norādīts, ka no otrdienas no valdības tiek atsaukti visi pieci TP ministri.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistus informēja, ka JL nolēmusi aicināt uz sarunām opozīcijā esošo partiju LPP/LC. Viņa arī informēja, ka, visticamāk, vakantajos ministru amatos tiks aicināti jauni kandidāti, nevis viņu pienākumi uzticēti jau esošajiem ministriem. Tiek pieļauts, ka varētu tikt likvidēts reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amats.

LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš sacījis, ka partijas valde pirmdien, 22.martā, sēdē izskatīs izveidojušos politisko situāciju, taču valstiskos jautājumos LPP/LC "vienmēr atbalsta valdību". Savukārt LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers patlaban atrodas ārzemēs, tāpēc nekādu komentāru par politisko situāciju valstī pagaidām nesniedz.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis ir apliecinājis, ka Zaļo un zemnieku savienība, kurai Saeimā ir 17 deputāti, būs Dombrovska valdības stabilitātes garants.

Kā ziņots, Valsts prezidents Valdis Zatlers paudis nožēlu, ka TP ir nolēmusi izstāties no valdības. Valsts prezidents uzsver: "No savas puses es turpināšu atbalstīt valdību, jo tās sekmīgs darbs ir viens no būtiskiem priekšnoteikumiem valsts ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai."

Partija "Jaunais laiks" (JL) šodien plāno sākt neformālas konsultācijas ar partijām par tālākās sadarbības modeļiem pēc tam, kad no valdības koalīcijas ir izstājusies Tautas partija (TP).

JL vispirms plāno konsultācijas ar koalīcijas partneriem, bet pēc tam notiks sarunas ar LPP/LC un "Saskaņas centru". Valdības koalīciju pēc TP aiziešanas veido JL, Zaļo un zemnieku savienība, "Pilsoniskā savienība" un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, to atbalsta arī "Sabiedrības citai politikai" parlamenta deputāti Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks, Dzintars Ābiķis. Līdz ar to Dombrovskim parlamentā ir 47 deputātu atbalsts, deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) gan jau ilgstoši ārstējas.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), vakar komentēdams TP lēmumu atstāt koalīciju, teica, ka ir jārīkojas pietiekami operatīvi, tāpēc konsultācijas ar partijām par sadarbības modeļiem sāksies jau šodien.

"Esmu gatavs vadīt mazākumvaldību," žurnālistiem apliecināja premjers.

Svarīgākais