Iespējamo veselības aprūpes finansēšanas modeli atbalstītu ZZS, bet ne "Vienotība"

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Valdošās koalīcijas politiķiem vēl nav vienprātības par atbalstu kādam no Veselības ministrijas (VM) piedāvātajiem nozares finansēšanas modeļiem.

Paredzēts, ka nākamnedēļ par šo jautājumu lems valdība. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) plāno atbalstīt VM aizstāvēto finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējā nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa papildu finansējuma piešķiršanu veselībai. ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA sacīja, ka politiskais spēks atbalstīs VM sagatavoto nostāju.

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa uzskata, ka neviens no sagatavotajiem priekšlikumiem nebūtu atbalstāms, jo nepiedāvā konkrētu avotu vai risinājumu nozares finansējuma pieaugumam. Vienlaikus viņa uzsver, ka reformas ir nepieciešamas un par obligāto veselības apdrošināšanu ir jādomā. "Vienotība" nekavēšot lēmuma pieņemšanu valdībā un plānojot pievienot atsevišķu viedokli par VM variantiem.

"Vienotības" politiķis Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks skaidroja, ka piedāvātie modeļi neparedz papildu līdzekļu avotu veselības aprūpei. Ražuks pauda, ka nozarei būtu nepieciešami vēl 300 miljoni eiro, lai Latvija sasniegu vismaz Lietuvas līmeni, bet nav pamata ticēt, ka pēkšņi radīsies nauda, kuru novirzīt nozarei. Tāpēc jāparedz līdzekļu avots vai mehānisms, kā sasniegt nepieciešamo finansējumu, uzskata politiķis.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK savu nostāju plāno formulēt pirmdien, 10.oktobrī. Līdz šim partijas pārstāvji uzklausīja nozares ekspertus, tomēr par šo jautājumu vēl nepieciešama diskusija, norādīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Kā ziņots, veselības ministrei Andai Čakšai ir pārliecība, ka nākamnedēļ valdībā tiks apstiprināts viņas atbalstītais veselības aprūpes finansēšanas modelis, kas neprasa papildu iemaksas no iedzīvotājiem, bet paredz būtisku finansējuma pieaugumu sistēmai.

VM ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Ministrija aizstāvēs to variantu, kas neparedz kopējā nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa papildu finansējuma piešķiršanu veselībai.

Savukārt otrais konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā minētais modeļa variants balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām.

Trešais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants balstās uz valsts budžeta finansējumu, kas nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts, balstoties uz konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais