Drošības iestādes brīdina Zatleru

© Reinis Hofmanis, f64

Pirms pieņemt lēmumu, vai izsludināt asi diskutētos Imigrācijas likuma grozījumus, Valsts prezidents Valdis Zatlers iepazinies arī ar drošības iestāžu informāciju. Tā liecinājusi, ka konkrētās likuma izmaiņas var radīt jaunus Latvijas valstij nevēlamu personu un neskaidras izcelsmes naudas piesaistīšanas riskus.

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Valsts prezidents nodevis šos grozījumus Saeimai otrreizējai izskatīšanai. Par iemesliem, kāpēc prezidents izšķīries par šādu soli, viņš raksta vēstulē Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS). Karstākās diskusijas Saeimā raisīja tieši priekšlikumi, kuri paredz piešķirt termiņuzturēšanās atļaujas ārzemniekiem, kuri ieguldījuši kapitālsabiedrības pamatkapitālā ne mazāk kā 25 000 latu, radījuši piecas jaunas darba vietas, kurās uz pilnu slodzi tiek nodarbināti darbinieki, un valsts vai pašvaldības budžetā saimnieciskā gada laikā nodokļos samaksā ne mazāk kā 10 000 latu. Tāpat uzturēšanās atļaujas saņemtu ārzemnieki, kuri būtu iegādājušies Latvijā īpašumu.

Rezonansi sabiedrībā izraisījis priekšlikums par personai piederoša nekustamā īpašuma sasaisti ar ārzemnieka tiesībām prasīt termiņuzturēšanās atļauju. Ievērojot to, ka šī ir Eiropas Savienībā neierasta prakse, V. Zatlers uzskata, ka ir nepieciešams veikt izsvērtu makroekonomiskās ietekmes analīzi.

V. Zatlers lūdz Saeimu izvērtēt jaunā regulējuma ietekmi gan uz valsts budžeta ieņēmumiem, gan izdevumiem, kā arī nepieciešamības gadījumā apsvērt iespēju lemt par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu ar Imigrācijas likuma izpildi saistītajām kompetentajām iestādēm. Pirms grozījumu izsludināšanas jāpārliecinās, vai valsts drošības iestādēm ir nepieciešamie resursi, lai nodrošinātu pienācīgu pārbaužu veikšanu, pieaugot iespējamam uzturēšanās atļauju pieprasījumu skaitam.

Valsts prezidents atzinis, ka viņa bažas par Imigrācijas likuma izpildes kontroli pastiprina fakts, ka kopš 15. janvāra spēku zaudējuši Ministru kabineta (MK) uzturēšanās atļauju noteikumi un pašlaik vairs nepastāv tiesiskais regulējums, kas paredzēts vairāku Imigrācijas likuma pantu daļās, kas apgrūtina uzturēšanās atļauju izsniegšanas procesu ārzemniekiem. Ņemot vērā, ka Saeimā 4. martā pieņemto grozījumu spēkā stāšanās ir paredzēta ar 1. jūliju, V. Zatlers pauž uzskatu, ka Saeimai ir iespējams līdz šim datumam likumu pilnveidot un atkārtoti caurskatīt.

Svarīgākais