TP joprojām grib slēgt līgumu ar premjeru par neatliekamajiem darbiem

Tautas partija (TP) neplāno mainīt savu nostāju par izteikto piedāvājumu slēgt divpusēju vienošanos ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) par neatliekami veicamajiem darbiem, paziņojis TP līdera Andra šķēles preses sekretārs Romāns Meļņiks.

TP izteiktos priekšlikumus rītdien, 15.martā, vērtēs sadarbības padome. Pirms koalīcijas padomes uz atsevišķām sanāksmēm sanāks valdību veidojošās partijas, lai izvērtētu TP priekšlikumus.

JL domes priekšsēdētājs Artis Kampars sacīja, ka svarīgi būtu, lai piedāvājumu skatītu visas koalīcijas partijas kopā. Kampars pauda viedokli, ka TP arī turpmāk ar dažādiem politiskajiem paziņojumiem mēģinās izprovocēt JL.

"Šis ir pozicionēšanās laiks pirms vēlēšanām," sacīja Kampars.

Savukārt Meļņiks uzsvēra, ka TP gaida 17.martu, kad premjeras solījis nākt klajā ar paziņojumu par TP izteiktajiem piedāvājumiem.

Kā ziņots, TP, iepriekš tiekoties ar premjeru, piedāvājusi slēgt divpusēju vienošanos par darbiem, kas jāveic, lai nodrošinātu Latvijas ekonomikas izaugsmi, starptautisko saistību izpildi, prognozējamu finanšu un nodokļu sistēmu un īstenotu pasākumus valsts pārvaldes uzlabošanai.

Dombrovskis pēc tikšanās uzsvēra, ka par visiem priekšlikumiem ir jādiskutē valdību veidojošo partiju sadarbības padomē un nekādas separātas vienošanās slēgt nav iespējams.

TP piedāvājums paredz četras apņemšanās - līdz 2011.gadam nepaaugstināt nodokļus, līdz 1.septembrim Saeimā iesniegt nākamā gada valsts budžetu, sākt darbu pie sabiedriskā līguma ar sociālajiem partneriem un līdz maijam iesniegt likumprojektus par ministriju skaita samazināšanu.

Dombrovskis uzsvēra, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu visi lēmumi ir jāpieņem sadarbības padomē. "Es aicinu TP šo jautājumu rosināt apspriest sadarbības padomē," iepriekš sacīja Dombrovskis.

Šķēle žurnālistiem skaidroja, ka vienošanās noslēgšana vairotu politisko stabilitāti, un norādīja, ka gaida JL atbildi par TP priekšlikumiem līdz trešdienai, 17.martam. "Mēs piedāvājam parakstīt vienošanos ar premjeru, lai mēs būtu vienās pozīcijās valdībā, lai valstī būtu politiskā vienošanās un stabilitāte," sacīja Šķēle.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pēc tikšanās sacīja, ka TP izmisīgi vēlas pievērst sev uzmanību. "Šķēle ir apmaldījies realitātē, jo, runājot ar premjeru un premjera partiju, ir sajaucis lomas - to, ka viņš ir vienas no koalīcijas partijas vadītājiem un viņa piedāvājums nav panaceja," sacīja Āboltiņa.

Viņa pauda izbrīnu, kādēļ, piemēram, Šķēle nav nācis klajā ne ar vienu priekšlikumu par sociālo sfēru. Āboltiņa arī atzina, ja TP mēģinās destabilizēt situāciju, JL būs spiesta pārskatīt atbilstoši koalīcijas līguma punktiem iespēju reaģēt un, piemēram, pārskatīt kāda TP ministra darbību. "Mēs jau tā ārkārtīgi iecietīgi izturamies pret TP, kā pret slimu bērnu," sacīja Āboltiņa.