Veidos mistisku mediju padomi

Līdzās Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTP), kurā locekļus amatā ieceļ un apstiprina Saeima, paredzēts veidot alternatīvu konsultatīvo padomi, kura pārstāvēšot tautas viedokli. Latvijas Raidorganizāciju apvienības (LRA) izpilddirektore Gunta Līdaka uzskata, ka nav gūstama pārliecība, ko šī otrā padome darīs un kādi būs tās uzdevumi.

Vieni no aktīvākajiem idejas autoriem par to, ka nepieciešams sabiedriskos medijus ne tikai apvienot, bet veidot arī atsevišķu finanšu fondu un tagad jau arī sabiedrības konsultatīvo padomi, ir Pilsoniskās savienības (PS) biedrs, bijušais a/s Diena prezidents Arvils Ašeradens un Latvijas Universitātes Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja Inta Brikše. Ideja par sabiedrisko mediju apvienošanu un fondu beidzās ne ar ko, savukārt sabiedrības padomi ielobēja Elektronisko mediju likumprojekta otrajā lasījumā.

"Nekas sevišķi netiks mainīts. NRTP paliek tādā pašā sastāvā. Vienkārši būs papildus sabiedriski konsultatīvā padome. Tā pārstāvēs sabiedrību, nevalstiskās organizācijas, un līdz ar to šī nianse būs iekļauta likumdošanā. Tie nebūs algoti darbinieki, kā tas ir ar NRTP locekļiem," Neatkarīgajai skaidro Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL).

Dīvains ir fakts, ka pretēju informāciju šonedēļ publiskoja Saeimas Preses dienests. Tajā norādīts, ka "Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aizstās pašreizējo NRTP. Arī NEPLP būs autonoma iestāde, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāvēs sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā, kā arī uzraudzīs, lai to darbībā tiktu ievērotas likumu prasības", teikts Saeimas oficiālajā paziņojumā.

"Spēles noteikumi nevienam īsti nav skaidri. Es pašlaik nesaprotu, ko tā konsultatīvā padome darīs." uzsver G. Līdaka.

I. Circene piebilst, ka "konsultatīvās padomes izveidošanu, tās nosacījumus izstrādās NRTP un tad arī būs viss skaidri definēts. Tur darbosies NVO pārstāvji no sabiedriskām organizācijām, kuras darbojas izglītības, kultūras un cilvēktiesību jomās. Tās arī deleģēs pārstāvjus šai padomei". Izskanējis viedoklis, ka padomi kūrēt gatavojas A. Ašeradens. Kā pastāstīja Vienotības preses sekretāre Gunda Reira, viņš būšot partiju apvienības vēlēšanu kampaņas vadības grupas pārstāvis no PS.

Svarīgākais