Dombrovskis sola ierobežot "radošo grāmatvedību" valsts iestādēs

Tiks sekots līdzi tam, lai pirmssvētku laikā valsts iestādēs nebūtu "radošās grāmatvedības", kad tiek izdomāti dažādi veidi, kā apiet aizliegumu izmaksāt prēmijas, šorīt intervijā Latvijas Radio solīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš solīja, ka pirms Ziemassvētkiem šogad prēmijas valsts iestādēs netiks izmaksātas.

Finanšu ministrija gatavo priekšlikumus, kā valsts iestādēs ierobežot "radošo grāmatvedību". Šie priekšlikumi tiks sagatavoti līdz 11.septembrim.

Kā atzina premjers, acīmredzot būs jāaptur arī amata saimju pārskatīšana, kas tikusi izmantota, lai ierēdņi izvairītos no algu samazinājuma. Tādējādi tiks novērsta situācija, ka pirms budžeta samazināšanas pārskata algu saimi, tad algas pieaug un pēc tam tiek samazinātas jau pieaugušās algas.

Dombrovskis tomēr akcentēja, ka ir samazināts kopējais atalgojuma fonds valsts pārvaldē. Algu samazinājumi ir notikuši, visvairāk ir skarta augstākā ierēdniecība un valsts iestāžu mājaslapās var redzēt informāciju par atalgojuma izmaiņām. 15.septembrī sasauktajā valdības sēdē Dombrovskis sniegs ziņojumu par šiem jautājumiem.

Kā jau ziņots, no valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vēstules premjeram un ģenerālprokuroram Jānim Maizītim secināms, ka par spīti aizliegumam pagājušā gada nogalē valsts pārvaldē prēmijās un materiālajai stimulēšanai izmaksāts 1,051 miljons latu.

Valsts kontrole, veicot revīzijas par ministriju un centrālo valsts iestāžu 2008.gada finanšu pārskatu sagatavošanas pareizību, konstatējusi, ka astoņas ministrijas vai to padotībā esošās iestādes un divas centrālās valsts iestādes nav ievērojušas ar tiesību aktiem 2008.gada novembrī un decembrī noteiktos ierobežojumus prēmiju un materiālas stimulēšanas izmaksai un darbiniekiem izmaksātas prēmijas un veikta materiālā stimulēšana kopsummā par 1 051 133 latiem.

Izvērtējot ministriju sniegto informāciju par veiktajām pārbaudēm saistībā ar Valsts kontroles revīzijās konstatēto, secināms, ka ministrijās un to padotības iestādēs nav nodrošināta vienota pieeja tiesību aktu piemērošanā atlīdzības jomā un to nepareizas piemērošanas dēļ radīto tiesisko seku izvērtēšanā.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, Sudraba lūdz premjeru un ģenerālprokuroru kā izpildvaras augstāko amatpersonu veikt pasākumus kompetences ietvaros, lai, nodrošinot vienotu pieeju, tiktu pārvērtēti Valsts kontroles revīzijās konstatētie pārkāpumi atlīdzības jomā.

Amatpersonas tiek aicinātas izvērtēt visus tiesību aktu neievērošanas gadījumus un atbildīgās personas saukt pie likumos noteiktās atbildības, kā arī nodrošināt, lai iekšējos normatīvajos aktos, darba koplīgumos un darba līgumos valsts pārvaldē nodarbinātajiem netiktu paredzēti tādi materiālie labumi, kas nav noteikti ārējos normatīvajos aktos.

Premjers iepriekš solījis: ja tiks konstatēts, ka amatpersonas ir pārkāpušas Ministru kabineta rīkojumus un aizliegumus izmaksāt prēmijas, vainīgās amatpersonas tiks sodītas.

Svarīgākais