Māris Riekstiņš oficiālajā vizītē apmeklēs Igauniju

10.martā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš oficiālajā vizītē apmeklēs Igauniju, kur tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu valstu ciešākas sadarbības iespējas gan divpusējā, gan reģionālajā līmenī.

Ministram M.Riekstiņam plānotas tikšanās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, Parlamenta priekšsēdētāju Eni Ergmu, premjeru Andrusu Ansipu, ārlietu ministru Urmasu Paetu, Ārlietu komisijas vadītāju Svenu Mikseru, kā arī Eiropas lietu komisijas vadītāju Marko Mihkelsonu.

Tikšanos laikā plānots pārrunāt abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes, tai skaitā sadarbības stiprināšanu ekonomikā, ņemot vērā, ka Igaunija ir otrais lielākais Latvijas eksporta tirgus partneris un piektajā vietā importā. Paredzēts, ka sarunā tiks apspriesta ekonomiskā situācija abās kaimiņvalstīs, kā arī eiro ieviešanas gaita Igaunijā.

Tāpat sarunas dienaskārtībā ir jautājums par sadarbības intensificēšanu Baltijas valstu un Ziemeļvalstu formātos.

Saistībā ar Eiropas Savienības aktuālo dienaskārtību, sagaidāms, ka puses apmainīsies viedokļiem par ES institucionālajiem jautājumiem, tostarp par Eiropas Ārējās darbības dienesta izveidi un darbību, kā arī valstu kopīgajām interesēm šajā dienestā. Sarunās plānots pārspriest arī drošības un enerģētikas politikas aktualitātes.

"Šī vizīte būs kārtējā lieliskā iespēja klātienē ar Igaunijas augstākajām amatpersonām pārrunāt abām valstīm svarīgus jautājumus," norāda ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. "Par mūsu attiecību dinamiku liecina ne tikai kopīgi pārrunājamo jautājumu daudzums, bet arī praktisku projektu īstenošana – piemēram, Latvijas vēstniecības telpās Kairā mūsu kaimiņi šogad atvēruši arī savu vēstniecību Ēģiptē."

Vizītes ietvaros M.Riekstiņš un U.Paets nosauks šī gada latviešu un igauņu valodu tulkotāju balvas ieguvēju, kā arī sveiks laureātu.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.