TP ar opozīcijas palīdzību panāk, ka tiek virzīts projekts par PVN samazināšanu tūrisma nozarei

Tautas partija (TP) šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē kopā ar opozīcijas deputātiem balsojumā panāca, ka konceptuāli tiks atbalstīti un izskatīšanai uz Saeimu tiks virzīti grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz samazinātās likmes piemērošanu tūrisma nozares pakalpojumiem.

Komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš (JL) sēdē aicināja atlikt minētā jautājuma izskatīšanu uz divām nedēļām, taču priekšlikumu arī šoreiz ar TP un opozīcijas balsojumu noraidīja.

Jau ziņots, ka šodien sēdē apsprieda piecu deputātu ierosinātos grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz viesu izmitināšanas pakalpojumiem samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi.

Grozījumu autori rosina viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesnīcās, moteļos, viesu mājās un tūrisma mītnēs piemērot PVN pazemināto 10% likmi. Patlaban PVN likme tūrisma nozares pakalpojumiem ir 21%.

Izmaiņas tiek piedāvātas, lai palielinātu tūrisma nozarē strādājošo uzņēmumu konkurētspēju ārvalstu tirgos, kā arī veicinātu tūrisma nozares attīstību Latvijā. Pazeminātā PVN likme ļaus samazināt cenas par viesu izmitināšanu, kas savukārt veicinās eksporta palielināšanos, norāda likumprojekta iesniedzēji.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovskis (JL) neizslēdz iespēju samazināt PVN likmi tūrismam, tomēr noteicoši būs nozares sagatavotie aprēķini par pozitīvo efektu valsts budžetā.

Kā pēc tikšanās ar nozares pārstāvjiem žurnālistiem sacīja premjers, no vienas puses patlaban ir Finanšu ministrijas (FM) aprēķini, kas parāda samazinātas PVN likmes negatīvos aspektus.

Tāpēc tūrisma nozares pārstāvji sagatavos aprēķinus, kā samazināta nodokļa likme varētu ietekmēt darba vietu skaita pieaugumu un attiecīgi sociālo iemaksu pieaugumu budžetā. Ja būs konkrēti aprēķini, tad tas būs "pietiekami nopietns pamats diskusijai par PVN likmes samazināšanu", sacīja premjers.

Dombrovskis arī apliecināja, ka iespējama diskusija tikai par diviem iespējamajiem variantiem - vai nu tā esot pamatlikme 21%, vai arī samazinātā likme 10%.

Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele žurnālistiem norādīja, ka uzņēmēji saprot reālo situāciju un "kaut kas ir jādod pretī", tāpēc tikšot sagatavoti un iesniegti konkrēti aprēķini par darba vietu skaitu samazinātas likmes gadījumā.

Koalīcijas partiju vidū nav atbalsta PVN samazināšanai tūrisma nozarei, žurnālistiem sacīja Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece, paužot viedokli, ka koalīcijas partneru attieksme ir "šokējoša".

Koalīcijā nav guvis atbalstu TP ierosinājums virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus par PVN samazināšanu no 21% uz 10% tūrisma nozarei.

Minētais priekšlikums jau ir nodots izskatīšanai Saeimas komisijām un netiek virzīts izskatīšanai tālāk, tādēļ Muižniece pieļāva, ka TP varētu meklēt arī opozīcijas atbalstu un lūgt atbildīgo Saeimas Budžeta un finanšu komisiju virzīt likuma grozījumus izskatīšanai Saeimā.

Kā ziņots, FM februārī veiktie aprēķini liecina, ka samazināta PVN likme viesu izmitināšanas pakalpojumiem radītu tikai papildu iztrūkumu budžetā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis, pēc FM veiktajiem aprēķiniem, ja viesu izmitināšanas pakalpojumiem tiktu piemērota samazinātā PVN likme 10% apmērā, tas varētu radīt astoņu miljonu latu PVN ieņēmumu samazinājumu gadā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.