Sociālajam budžetam būs jāaizņemas

Ja ieņēmumi sociālajā budžetā turpinās kristies un izdevumi nesamazināsies, jau nākamajā gadā sociālajā budžetā nebūs naudas pensiju un pabalstu izmaksai un tā būs jāaizņemas, Neatkarīgajai atzina labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Šā gada janvārī sociālā budžeta ieņēmumi bijuši cerīgi, bet februāris atkal licies vilties – ieņēmumi ir mazāki nekā izdevumi, kuri šogad turklāt jau iezīmēti ar mīnusa zīmi.

Par kritisko situāciju sociālajā budžetā izteicies gan bijušais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL). Tagad arī labklājības ministrs. Runājot par nabadzību apaļā galda diskusijā Zemgalē, U. Augulis sacīja: "Sociālais budžets februārī izskatās pietiekami dramatisks. Janvārī tas vēl izskatījās cerīgs, bet tagad situācija mainījusies. Protams, zināmu lomu te nospēlējis fakts, ka no februāra sāk izmaksāt pilnās pensijas, – tas būtiski ietekmē budžetu, un uzkrājums sociālajā budžetā strauji tukšojas. Jāsāk domāt, kur un kā aizņemties naudu…" Precizējot savu izteikumu par to, ka sociālajam budžetam vajadzētu aizņemties, lai maksātu pensijas un pabalstus, Neatkarīgajai ministrs atzīst, ka šogad, protams, sociālā budžeta ietvaros visas saistības pensionāriem un cilvēkiem, kuri saņem pabalstus, būs iespējams izpildīt. Tomēr tuvākajā nākotnē, un tas jau ir nākamais gads, šis jautājums būs izšķirošs. U. Augulis kārtējo reizi norāda, ka valdībai beidzot jāpieņem lēmums par sociālā budžeta atslogošanu, proti, ir jāizņem tās izmaksas, kuras neattiecas uz sociālo apdrošināšanu, pirmkārt, pensiju piemaksas, otrkārt, vecāku pabalsti. U. Augulis atklāj, ka pašlaik tiek gatavots dokuments Finanšu ministrijai par šiem jautājumiem. Tiesa, joprojām valdībā nekāds lēmums par šo jautājumu nav pieņemts, lai arī Labklājības ministrija uz sociālā budžeta problēmām ir vairākkārt norādījusi. U. Augulis uzsver, ka "par to beidzot ir jāizšķiras un jo ātrāk, jo labāk, jo priekšvēlēšanu gaisotnē varētu būt sagaidāmi dažādi populistiski paziņojumi, kas vēl vairāk pasliktinātu situāciju".

Saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju teikts, ka līdz 2010. gada jūnija beigām valdība sagatavos izmaiņas pensiju sistēmā ieviešanai 2011. gadā, lai nodrošinātu pensiju sistēmas ilgtspējību. U. Augulis norāda: aiz šā solījuma ir jau minētais jautājums par sociālā budžeta sakārtošanu, kā arī vairākas konkrētas izmaiņas pensiju sistēmā – pensijas vecuma paaugstināšana (no 2016. gada), priekšlaicīgās pensionēšanas apturēšana, un, iespējams, vēl citas.

Pensiju budžetā, kas ir viens no speciālajiem budžetiem, ieņēmumi šogad plānoti 853,6 miljoni latu, bet izdevumi vairāk nekā miljards latu. Tāpēc šogad pensiju budžeta deficīts plānots 276,8 miljoni latu, kas ir ievērojami vairāk nekā pērn visā sociālajā budžetā kopā. Sociālā budžeta uzkrājums gada beigās būs vien 382 miljoni latu.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais