Vilnītis "ģimenes parādu jautājuma" publiskošanu saista ar iekšējām nesaskaņām KNAB

Jautājuma publiskošana par "manas ģimenes it kā nesamērīgi lielajām parādsaistībām" lielākoties varētu būt saistīta ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iekšējo darbu un kāda darbinieka neapmierinātību ar darba uzdevumiem, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja KNAB vadītājs Normunds Vilnītis.

Vilnītis uzsver, ka viņa "saistības ir saprātīgas, zinu savu un savas ģimenes finansiālo stāvokli". Viņš nenoliedz, ka sabiedrībai ir tiesības zināt šos jautājumus, bet "nevajag no tā taisīt skandālu".

KNAB vadītājs neuzskata, ka šīs informācijas dēļ viņš būtu kļuvis ietekmējams un viņam būtu jādemisionē, kā tas izskanējis Saeimā. "Ne jau Vilnītis vienīgais, kam ir šādi parādi. Tad jau būtu jānosaka ar likumu, kādas drīkst būt parādsaistības, lai varētu ieņemt vienu vai otru amatu," uzskata KNAB vadītājs.

Vilnītis uzsvēra, ka joprojām nesaprot, kāds ir viņa pārkāpums, kura dēļ bija nepieciešams izveidot speciālu komisiju viņa darbības izvērtēšanai. "Ja būs pamats pārkāpumam, ko esmu vai neesmu paveicis, varēšu atbildēt arī par iespējamu demisiju," viņš piebilda.

Vilnīša rīcībā neesot informācijas, ka kāds vēlētos viņu "dabūt prom" no KNAB vadītāja amata, "varbūt masu medijiem ir šāda informācija un kādi plāni".

Vilnītis nepiekrīt, ka viņam būtu konflikts ar kādu KNAB biroja darbinieku, lai gan viņš pieļauj, ka tieši KNAB darbinieks ir aktualizējis jautājumu par Vilnīša ģimenes parādsaistībām. "Zinu, ka atsevišķi darbinieki ir neapmierināti ar manām prasībām. Viss, ko prasu, nemeklēt simts un vienu iemeslu, kāpēc nedarīt kādu darbu," piebilda Vilnītis. "Man nav konflikta ar darbinieku. Es katram definēju konkrētu darba uzdevumu."

KNAB vadītājs ir pārliecināts, ka visas KNAB iekšējās nesaskaņas atrisināsies pašas no sevis.

"Ja cilvēki nevar rast kopēju valodu, skatīsimies, kas notiks tālāk," sacīja Vilnītis. "Es Diānai Kurpniecei neko nepārmetu. Notiek izmeklēšana, pat nesaprotu, par ko ir izvirzīta šī sūdzība. Gala lēmuma nav, bet ir sūdzība. Es to uztveru kā spiediena izdarīšanu uz mani pieņemt konkrētu lēmumu šajā lietā," skaidroja KNAB vadītājs.

Vilnītis uzsvēra, ka viņš vienmēr saviem darbiniekiem pieprasīs skaidrojumu, ja kāds atļausies paust "biroja viedokli, iepriekš to nesaskaņojot".

KNAB vadītājs uzskata, ka šis "parāda skandāls" nemet ēnu uz biroju, "KNAB ir jāattīstās, jāuzņem kapacitāte, jākļūst daudz sistēmiskākam".

Jau ziņots, ka "Sabiedrība par atklātību - Delna" aicinājusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Normundu Vilnīti skaidrot izskanējušo informāciju par viņa sievas parādsaistībām, kas, pēc biedrības domām, liecina par viņa ietekmējamības riskiem.

Telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga" ziņoja par KNAB vadītāja sievai piederošā uzņēmuma - nekustamo īpašumu firmas "DGS mājas" - parādsaistībām pusotra miljona latu apmērā, kuras uzņēmums segt nespēj. Pats Vilnītis uzskata, ka sievas parādi nespēj apdraudētu viņa darbu.

Lai novērstu bažas par KNAB priekšnieka lēmumu pieņemšanas ietekmējamību, "Delna" aicinājusi Vilnīti publiski precizēt faktus par ģimenes ienākumiem un parādsaistībām, kā arī skaidrot, kā sabiedrība var gūt pārliecību, ka parādsaistības neietekmē viņa darbu KNAB.

Pēc biedrības direktores Lauras Miķelsones domām, izskanējusī informācija liecina par Vilnīša ietekmējamības riskiem un grauj uzticamību KNAB, savukārt biroja vadītāja izvairīgās atbildes uz žurnālistu jautājumiem nerada pārliecību sabiedrībā par to, ka šādas saistības nevarētu ietekmēt Vilnīša darbību.

Vienlaikus "Delna" aicina Vilnīti mainīt KNAB praksi, ne vienmēr rīkojot amatu konkursus. Lai gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likums neparedz, ka KNAB darbinieki būtu jāieceļ amatā konkursa kārtībā, KNAB ir iestāde, kurai būtu jākalpo par paraugu citām valsts iestādēm korupcijas risku novēršanā un jāizveido līdztiesīga un caurskatāma pretendentu uz KNAB amata vietām atlases sistēma, uzskata biedrības pārstāvji.

Intervijā Latvijas Radio Vilnītis sacīja, ka KNAB darbu būtiski ietekmē "smagais finansējums, - tas nav tāds, lai es varētu normāli apmaksāt un stimulēt darbinieku darbu".

Viņš piekrīt, ka ne viss gada laikā paveiktais, kopš viņš vada KNAB, viņu apmierina. "Daļēji tas ir gan nepietiekamā finansējuma, gan organizatorisko lietu dēļ. Jā daļēji tā ir arī mana vaina, daļēji manu vietnieku un iepriekšējās KNAB vadības vaina," sacīja Vilnītis un piebilda, ka KNAB ir kur attīstīties un pilnveidoties.

Kā vienu no tuvākajiem mērķiem Vilnītis minēja KNAB pievēršanos iepirkumu procedūras kontrolei "gan būvniecībā, gan satiksmē, gan veselības jomā, visur, kur notiek iepirkums".

KNAB aktīvi plāno pievērsties arī kukuļošanas gadījumiem dažādās valsts iestādēs, kā arī aktivizēt darbu reģionos.

Vilnītis uzskata, ka īpaši daudz darba KNAB būs priekšvēlēšanu laikā. "Vēlēšanas būs ļoti spraigas, iespējama pat konfrontācija ar atsevišķām personām, kas nevēlēsies ievērot likumu. Noteikti būs administratīvo resursu izmantošanas kontroles kampaņa," piebilda KNAB vadītājs.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Dienvidu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1991. gadā dzimušo Olitu Šķēli, kura 14. oktobrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīves vietas Olainē, Stacijas ielā 36 un līdz šim brīdim sievietes atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais