Dālderis: Ar demisiju nedraudēšu

Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) apgalvo, ka nav plānojis draudēt ar demisiju, ja neizdosies atrast finansējumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pabeigšanai.

Šorīt intervijā Latvijas Radio Dālderis sacīja: "Strādāšu. Domāju, ka demisija nav labākais variants."

Jau ziņots, ka Valdībai jāizšķiras starp diviem iespējamiem LNB turpmākās būvniecības scenārijiem.

Viens no iespējamiem scenārijiem paredz LNB ēkas būvniecības termiņu pagarināt līdz 2014.gada pirmajam ceturksnim. Termiņa pagarināšana gan sadārdzinātu projekta īstenošanu par 19,6 miljoniem latu. Tāpat ēkas darbība labākajā gadījumā tiktu sākta 2014.gada ceturtajā ceturksnī, kas neļautu pilnvērtīgi nodrošināt Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā pārstāvniecību.

Otrs variants - LNB būvniecības ekonomiskais scenārijs - paredz projektu īstenot līdz 2012.gada 18.novembrim, nodrošinot ievērojamu projekta īstenošanas kopējo izmaksu ekonomiju. Īstenojot šo variantu, maksimāli tiktu izmantota esošā situācija būvniecības tirgū, kad ievērojami ir samazinājušās izmaksas gan darbaspēkam, gan būvmateriāliem un mehānismiem.

Kā sacīja Dālderis, pašlaik turpinās sarunas ar būvniekiem, lai saprastu, cik izmaksātu būvniecības pagarināšana par katru gadu.

"Ir aplēses par papildu 19 miljoniem latu, bet nav konkrētu pamatojumu," sacīja ministrs un piebilda, ka pašlaik ir grūti pateikt, kurš variants ir izdevīgāks, taču tas viss ir jāsaskaņo ar Starptautisko Valūtas fondu. Ilgi gaidīt nevaram, - vēl daži mēneši un mēs nepaspēsim arī uz 2012.gadu. Jo ātrāk būvēsim, jo tas būs lētāk."

Dālderis ir pārliecināts, ka LNB būvniecību nepieciešamības gadījumā nāksies turpināt "esošā līguma ietvaros".

Jau ziņots, 2009.gadā strauji samazināts LNB ēkas būvniecībai pieejamais finansējums, tādēļ pērn samazināts ēkas būvniecības temps un to vairs nav iespējams nodot ekspluatācijā 2011.gada jūnijā, kā to sākotnēji paredzēja noslēgtais līgums.

2009.gadā izbūvētas virszemes konstrukcijas līdz sestā stāva līmenim, veikti mūrēšanas darbi pirmajos četros virszemes stāvos, izgatavoti fasādes profili asīs 1-6, kā arī izbūvētas dabiskā lieluma maketa konstrukcijas un fasāde, kas nepieciešams būves sarežģītības dēļ, un tas ļauj novērtēt ēkas projekta risinājumu tehnisko un estētisko stāvokli. 2009.gada 30.oktobrī pabeigti nulles cikla darbi.

Būvnieki esot gatavi turpināt darbu pēc scenārija, kādu atbalstīs valdība.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais