SVF uzticība Latvijai aug

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) uzticība Latvijai aug, jo pēdējā pusotra gada laikā Latvija pieņēmusi smagus lēmumus, lai stabilizētu savu fiskālo situāciju, šodien Latvijas Ekonomistu asociācijas konferencē sacīja SVF pastāvīgais pārstāvis Latvijā Deivids Mūrs.

Viņš uzsvēra, ka Latvijai joprojām ir jāīsteno pasākumi, lai 2012.gadā tā atbilstu eiro ieviešanas kritērijiem.

Kā ziņots, turpmāko divu gadu laikā būs nepieciešami budžeta konsolidācijas pasākumi par 800-900 miljoniem latu, lai 2012.gadā valsts budžeta deficīts nebūtu augstāks kā 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

SVF redz uzlabojumus Latvijas ekonomikā un fiskālajā situācijā, kurā liels nopelns ir arī starptautisko aizdevēju programmai. Mūra skatījumā liels Latvijas sasniegums ir arī tekošā konta pārpalikums gandrīz 9% apmērā no IKP, lai gan daļēji to ietekmēja arī banku sektora lielie zaudējumi.

Viņš arī atzina, ka, lai gan cenu samazināšanai un algu kritumam ir pozitīva ietekme uz Latvijas konkurētspēju, tomēr tas izdara negatīvu spiedienu uz nodokļu iekasēšanu, jo nodokļu ieņēmumi tādā veidā samazinās.

Mūrs uzsvēra, ka jau tagad ir jāsāk darbs pie nākamā budžeta veidošanas un rūpīgi jāizvērtē lēmumi, lai panāktu nepieciešamo budžeta deficīta līmeni.

"Svarīgi ir ne tikai, līdz cik procentiem budžeta deficīts jāsamazina, bet arī veids, kā tas tiks izdarīts. Jāskatās, kurās sfērās var samazināt izdevumus vairāk un kurās, tieši otrādi, - izdevumi jāpalielina," sacīja Mūrs.

SVF pārstāvis pauda cerību, ka, veidojot 2011.gada budžetu, valdība nepieņems pārsteidzīgus lēmumus, bet tie tiks izdiskutēti arī sabiedrībā.

Saskaņā ar SVF prognozēm Latvijas reālais IKP tikai 2014.gadā varētu atgriezties 2006.gada līmenī.