Kristovskis runā ar oligarhu "par dzīvi un vēsturi"

Vienotības dibināšanas priekšvakarā kādā Vecrīgas restorānā viens no apvienības veidojošo partiju vadītājiem – Ģirts Valdis Kristovskis (Pilsoniskā savienība) – ticies ar tranzītuzņēmēju Olafu Berķi, kuram ir ietekme politiskajā un mediju vidē. Ģ. V. Kristovskis sarunu saturu neatklāj, vien nervozi iezīmē, ka sarunu tēmas bijušas par dzīvi un vēsturi.

"Jā, šonedēļ tikos. (..) Ne jau par visām lietām un tikšanās reizēm, kas notiek, ir jāstāsta laikrakstiem," īsi nosaka Ģ. V. Kristovskis. Uz Neatkarīgās jautājumu, par ko īsti bijusi šī saruna, PS līderis atbild: "Tas ir manā ziņā, par ko runāju. Man jums nekas nav jāklāsta. Daudzi cilvēki ir vadošos amatos un par katru tikšanos laikrakstiem nestāsta."

Uz jautājumu, vai runāts par iespēju, ka O. Berķis varētu sponsorēt Vienotību, starp kuras līderiem ir arī Ģ. V. Kristovskis, politiķis atbildēja: "Tā nav tēma, par ko jāraksta laikrakstā."

Iepriekš publiskajā telpā Ģ. V. Kristovskis ir norādījis, ka viņa pārstāvētā partija cīnīsies pret oligarhu ietekmi, taču, vai O. Berķis ir oligarhs, viņš nezinot. "Es to nezinu. Man ir grūti atbildēt," saka bijušais Eiropas Parlamenta deputāts.

Lai arī O. Berķa vārds PS finansētāju sarakstā nav atrodams, viņš ir minēts kā partijas atbalstītājs jau kopš tās dibināšanas sākuma. Kādā intervijā Ģ. V. Kristovskis atzīst, ka O. Berķi pazīst kopš Tautas frontes laikiem, kad abi darbojās Ventspils nodaļā, un ir seni politiski domubiedri. O. Berķis plašākai sabiedrības daļai ir palicis atmiņā ar skandāliem tranzīta biznesa vidē, to, ka tieši viņa pastarpinātā ietekmē ir laikraksts Latvijas Avīze, tātad viņš visnotaļ var atbilst apzīmējumam "oligarhs". Jāatgādina, ka Vienotība ir nolēmusi savā priekšvēlēšanu retorikā kā galveno mērķi izvirzīt cīņu pret oligarhiem, bet – vai viņi cīnīsies arī pret O. Berķi, to politiķis Ģ. V. Kristovskis nemācēja teikt.

Latvijā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija aicinās Finanšu ministriju (FM) nākamajā gadā saglabāt līdz šim piemēroto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadales kārtību pašvaldībām, tajā skaitā nodokļu prognozes pārpildes gadījumā, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Svarīgākais