Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdība atbrīvo no amata Jūras spēku komandieri Pavloviču

© f64

Ministru kabinets šodien tomēr nolēma no amata atbrīvot Jūras spēku (JS) komandieri Aleksandru Pavloviča. Viņa vietā iecelts kapteinis Rimants Štrimaitis.

Pret Pavloviča atbrīvošanu no amata balsoja valdības sēdē četri klātesošie Tautas partijas (TP) ministri, izņemot veselības ministri Baibu Rozentāli (TP) kura balsojuma laikā bija izgājusi.

Par Jūras spēku komandiera amata pienākumu izpildītāju iecelts Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Personālsastāva departamenta priekšnieks jūras kapteinis Rimants Štrimaitis.

Kā ziņots, iebildumus pret Pavloviča atbrīvošanu no amata pauda TP ministri un jau pirms valdības sēdes tika sacīts, ka neatbalstīs Pavloviča atbrīvošanu no amata, jo minētais sods būtu pārāk bargs, vakar pēc koalīciju partiju kopsēdes žurnālistiem sacīja TP priekšsēdētājs Segliņš.

''Kuģu iegādes lietā ir daudz lielāka iesaistīto personu ķēde, bet tagad visa vaina tiek norakstīta uz Pavloviču,'' uzsvēra Segliņš.

Kā ziņots, Pavloviča atbrīvošanu no amata rosinājis aizsardzības ministrs Imants Lieģis.

Kā iepriekš norādīja Lieģis, šīs valdības pamatprincips ir veicināt atbildības sajūtu augstāko amatpersonu vidū. Tas ir īpaši svarīgi, domājot par lēmumu pieņemšanu attiecībā uz valsts līdzekļu izmantošanu.

Balstoties uz diviem Aizsardzības ministrijas (AM) pārbaudes grupas ziņojumiem par mīnu kuģu pieņemšanu un ekspluatācijas problēmām un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera atzinumiem, ir konstatēta JS vadības atbildība par daudziem pārkāpumiem. Lai turpmāk veicinātu atbildības sajūtu JS vadībā un lai izvairītos no tālākiem pārkāpumiem, Lieģis ierosināja valdībai nekavējoties pieņemt lēmumu par JS komandiera Pavloviča atbrīvošanu no amata.

Jau ziņots, ka 18.augustā aizsardzības ministrs Ministru kabinetā rosināja rotācijas ceļā atbrīvot no amata viņa uzticību zaudējušo JS komandieri Pavloviču, kurš kā augsta ranga militārpersona ir personiski atbildīgs par nekvalitatīvu mīnu kuģu pieņemšanu Latvijas NBS pārziņā.

Tomēr TP pārstāvošie ministri iebilda pret Pavloviča atbrīvošanu. Par Pavloviča palikšanu amatā iepriekš valdības sēdē iestājās arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), kura teica, ka komandierim piemērojamais sods ir neatbilstošs iespējamajam nodarījumam.

Pārbaudes grupa, kuras sastāvā strādāja AM Ģenerālinspekcijas, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, NBS, ministrijas un ministra biroja darbinieki, secinājusi, ka vairākas JS amatpersonas ir tieši atbildīgas par mīnu meklēšanas "Alkaamar" ("Imanta") klases kuģu pieņemšanā ekspluatācijā no Nīderlandes un ka pieļautas nopietnas kļūdas un pārkāpumi, kas valstij radījuši ļoti lielus zaudējumus.

Lieģis uzsvēra, ka JS komandieri Pavloviču ar NBS komandiera pavēli iecēla par pretmīnu kuģu darba grupas vadītāju jau 2006.gadā. Darba grupas galvenais uzdevums bija nodrošināt kuģu pārņemšanas un to turpmākās ekspluatācijas procesu. Tas skaidri rāda uz Pavloviča personīgo atbildību visā procesā. Pārbaudes grupa ir konstatējusi nolaidību un paviršību kuģu pieņemšanas procesa plānošanā, vadībā un kontrolē.

Pavlovičs šā gada laikā divas reizes jau ir disciplināri sodīts. Pēdējo reizi - 20.augustā. Abus disciplinārsodus uzlicis NBS komandieris Juris Maklakovs. Šā gada aprīlī NBS īpašā pārbaudē konstatēts, ka mīnu kuģu komandas nav nokomplektētas un JS kaujas gatavība ir neapmierinoša.

AM sākta dienesta izmeklēšana arī par ministrijas amatpersonu līdzatbildību par mīnu meklēšanas kuģu iegādes saistībā slēgto līgumu kvalitāti.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izmeklē citu ar kuģu pārņemšanu saistītu lietu - tehniskās dokumentācijas tulkojuma iepirkumu.

Kā ziņots, NBS komandieris Maklakovs valdības locekļiem iepriekš sacīja, ka Pavlovičs nav pieļāvis tik būtiskas kļūdas, lai viņu atbrīvotu no JS komandiera amata. Lai arī, Maklakova vērtējumā, Pavlovičs ir pieļāvis kļūdas, viņam līgums bija jāparaksta saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu. Tāpat, pēc NBS komandiera iepriekš teiktā, līgumu sagatavojusi AM, tikai atsevišķos jautājumos konsultējoties ar JS ekspertiem.

"Karavīrs izpilda pavēles," Pavloviča rīcību raksturoja Maklakovs, kurš uzskata, ka nepieciešams veikt detalizētu dienesta pārbaudi, izvērtējot visas līguma sagatavošanas procesā iesaistītās puses. NBS komandieris gan nekonkretizēja, kuru toreizējo amatpersonu atbildība būtu jāvērtē.

Arī pats Pavlovičs iepriekš valdības sēdes laikā ministriem skaidroja izveidojušos situāciju. Viņš uzsvēra, ka divi no nopirktajiem kuģiem ir sertificēti pēc NATO standartiem, kas nebūtu noticis, ja tie būtu nekvalitatīvi. Tāpat JS komandieris pilnībā nepiekrita, ka nebūtu aizstāvējis valsts intereses, norādot, ka viņam nav juridiskās izglītības un pats viņš neesot sagatavojis līgumu. "Jūras spēki godam un ļoti efektīvi veic savus uzdevumus!"