Lembergs gatavs mačam

© Jānis Saliņš, f64

Ventspils mērs Aivars Lembergs pagaidām skaidri nepasaka, vai kandidēs Saeimas vēlēšanās, taču norāda, ka jau priekšlaicīgi pret viņu sākusies nomelnojoša kampaņa.

Saistībā ar piedalīšanos vēlēšanās viņa vadītā partija Latvijai un Ventspilij pagaidām vēl nav noslēgusi sadarbības līgumu ar kādu no lielajām partijām. Iespējams, ka tā turpinās sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību, taču vairāk viņš gribētu, lai Latvijai un Ventspilij sadarbotos ar kādu no lielajām reģionālajām partijām. Viņš arī uzsvēra, ka daudz labprātāk sevi redzētu premjera amatā, kur izveidotu spēcīgu komandu un viņa vadībā "žurkas pa galdu nedancotu". Taujāts, vai tiešām ir pārliecināts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers viņu rudenī varētu nominēt par premjera amata kandidātu, A. Lembergs vairākkārt ar pretjautājumu žurnālistiem norādīja: "Kā jūs zināt, kas būs prezidents?"

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā A. Lembergs pieļauj arī, ka pret viņu var tikt vērstas provokācijas, aresti, kā tas līdz šim darīts, lai viņa kandidatūru izslēgtu: "Iespējams ir viss. Visvairāk man bail par to, ka ar mani varētu izrīkoties kā ar Kenediju, jo gājieni ar tiesu procesiem nedod rezultātu."

Viens no vēršanās piemēriem pret viņu esot sižets raidījumā Nekā personīga, kurā tiek doti netieši mājieni, ka A. Lembergs pirms vairākiem gadiem ir licis izsekot un draudējis prokuroram Jurim Jurisam. Šis prokurors uztur apsūdzības pret A. Lembergu un viņa dēlu Anriju, un uzņēmēju Ansi Sormuli. "Nekā personīga sponsorē Ventspils šakāļi, turklāt šī informācija automātiski nonāk Telegraf un Delfi.ru. Lemjiet paši – ir vai nav šī apzināta kampaņa!" saka A. Lembergs.

Preses konferencē asu kritiku A. Lembergs veltīja arī topošajai politiskajai apvienībai Vienotība. Savukārt bijušās Sorosa fonda – Latvija valdes priekšsēdētājas Sarmītes Ēlertes došanās politikā Vienotības ietvaros, A. Lemberga vērtējumā, esot "Sorosa politiskās apvienības sadūšošanās beidzot atklāti startēt politikā". "Viņi ir visradikālākie mani politiskie oponenti, kas man dod spēku un interesi ar viņiem pamačoties politiskajā laukumā," sacīja A. Lembergs. "Viņi mētājas ar saukļiem par atklātību, taču nosaukt savu biedru skaitu joprojām vairās. Un tas ir tāpēc, ka pieraduši visu kārtot aiz muguras."

Par taisnību A. Lembergs nolēmis cīnīties, arī iesniedzot prasību tiesā pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Ģenerālprokuratūru. Tā dēvētās Grinberga lietas iztiesāšanas laikā pirms tiesas sprieduma gan KNAB, gan prokuratūras mājaslapā apgalvojuma formā tika publicētas ziņas, ka A. Lembergs ir apdraudējis valsts intereses ekonomikas jomā, grāvis Ministru kabineta un Ekonomikas ministrijas prestižu. No KNAB A. Lembergs vēlas piedzīt 75 000, savukārt no Ģenerālprokuratūras 155 000 latu. Viņš izsaka nožēlu, ka dzīvo valstī, kurā ģenerālprokurors ignorē Latvijā un Eiropā vispārpieņemtās cilvēktiesības.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais