Aizdomīgā iepirkuma dēļ aicina vērtēt vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Cimdara atbilstību amatam

Latvijas Sabiedrisko attiecību kompāniju asociācija (LSAKA) atklātā vēstulē aicina izvērtēt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Arņa Cimdara atbilstību ieņemamajam amatam.

Nedēļas nogalē Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" informēja par CVK veikto sabiedrisko attiecību pētniecības, konsultāciju un vadības pakalpojuma iepirkumu. Raidījums norādīja, ka iepirkumā atkārtoti uzvarējis sabiedrisko attiecību nozarē nezināms uzņēmums SIA "Traps", kuru savulaik dibinājis Cimdars.

Patlaban šī uzņēmuma īpašnieks un vadītājs ir bijušais Cimdara padotais Jūlijs Muraškovskis. Pēc publiski pieejamās informācijas, vienīgais SIA "Traps" ienākumu avots ir CVK iepirkumi, kuros šis uzņēmums uzvarējis jau vairākus gadus pēc kārtas.

"Esam pārliecināti, ka šādi gadījumi grauj valsts iepirkumu jēgu kā tādu, jo apstiprina gan to, ka augstas amatpersonas var tieši ietekmēt iepirkumu rezultātu, gan to, ka specifiska pakalpojuma iepirkumā var uzvarēt uzņēmumi, kas ikdienā ar šāda pakalpojuma sniegšanu nemaz nenodarbojas," teikts LSAKA atklātajā vēstulē.

Ar atklāto vēstuli LSAKA vēlas rosināt diskusiju Saeimā, medijos, Latvijas sabiedrībā par to, vai augstām amatpersonām, konkrētajā gadījumā CVK vadītājam, pēc šādiem publiskotiem gadījumiem nebūtu lietderīgi pārvērtēt savu atbilstību amatam. "Augsts amats nāk ar augstiem morāles principiem un atbildību par katru savu veikto darbu. Mēs ceram un esam pārliecināti, ka tas ir iespējams arī Latvijā," uzvērts vēstulē.

Kopš pagājušā gada spēkā esošā Iepirkumu likuma jaunā redakcija stingri nosaka, kā ir veicami pakalpojumu iepirkumi par summu līdz 20 000 latu. LSAKA uzskata, ka dažās valsts iestādēs vai iestādēs ar valsts kapitāla daļu jaunās normas tiek interpretētas diezgan brīvi, izstrādājot tendenciozas iepirkumu dokumentācijas. Pateicoties sabiedrisko attiecību profesionālās vides aktivitātei un mediju atbalstam, daudz nepilnību tiek novērsts konkursa gaitā.

"Tomēr, ņemot vērā to, ka pēc būtības jaunā Iepirkumu likuma redakcija apstrīdēt pieņemto lēmumu pieļauj tikai tiesā, jo Iepirkumu uzraudzības birojs sūdzības par iepirkumiem līdz 20 000 latu vairs neizskata, saprotams, ka vismaz daļa iepirkumu organizētāju ir "palaiduši vaļīgāk" arī savu godaprātu, iedomājoties, ka neviens neies sūdzēties uz tiesu par tādu summu. Šāda motivācija acīmredzot ir vadījusi arī CVK un Arni Cimdaru. Mūsuprāt, Latvijas valstij tik svarīgā laikā, kad vēlētāju aktivitāte jau tā ir zema, ir bezatbildīgi un nekaunīgi apzināti riskēt ar vēlētāju uzticības zaudēšanu CVK un tās veiktajam darbam," uzsvērts vēstulē.

LSAKA dibināta 2001.gada 24.aprīlī ar mērķi veicināt sabiedrisko attiecību nozares attīstību, ētikas un kvalitātes standartu ievērošanu un sabiedrības informēšanu par nozares aktualitātēm. LSAKA apvieno vadošos šīs nozares uzņēmumus - "P.R.A.E. sabiedriskās attiecības", "Nords Porter Novelli", "Hill&Knowlton Latvia", "PR stils", "Edelman Affiliate", "MRS grupa", "Hauska & Partner" un "Repute".

Svarīgākais