TP draud ar "brīvajiem balsojumiem"

Valdības koalīcija nonākusi strupceļā jautājumā par Tautas partijas deputātes Antas Rugātes ievēlēšanu Saeimas prezidijā. Pirmdien koalīcija vienojās, ka risinājums jārod trešdien koalīcijas frakciju vadītāju apspriedē, ja nē – tas atkal nonāks politiskajā dienaskārtībā.

TP uzskata, ka šis balsojums parādīs, vai Valdis Dombrovskis (JL) spēj nodrošināt koalīcijai vairākuma balsis. Pagājušajā ceturtdienā koalīcijas partijas izgāza TP kandidāti aizklātajā balsojumā, tā demonstrējot attieksmi pret A. Rugāti un, dažuprāt, arī pašu TP.

JL līdere Solvita Āboltiņa pirmdien TP pozīcijā bija saklausījusi šantāžas elementus, ka TP "balsos, kā gribēs", kamēr premjera partija nepiekritīs A. Rugātes virzīšanai. TP līderis Mareks Segliņš pēc tam Neatkarīgajai to nenoliedza, sakot, ka "mēs paturam tiesības uz brīvajiem balsojumiem". Uz jautājumu, vai tas attiecas arī uz balsojumu par 2010. gada budžetu, viņš tikai norādīja, ka partija to vērtēs, kad pienāks laiks. M. Segliņš gan vēlreiz atkārtoja TP oficiālo pozīciju, ka tā negrasās iet ārā no V. Dombrovska valdības. Neatkarīgā jau rakstīja, ka TP šaurā lokā apspriesti tālākās rīcības scenāriji, viens no tiem – iziet no valdības, bet nobalsot par 2010. gada budžetu un, esot opozīcijā, atbalstīt V. Dombrovska valdību, vienlaikus to kritizējot, līdzīgi, kā to dara LPP/LC.

TP un JL līderi pirmdien kārtējo reizi apmainījās savstarpēji aizskarošiem komentāriem. S. Āboltiņa TP nodēvēja par "gražīgu bērnu", bet M. Segliņš izteicās, ka, ja reiz vienīgais iebildums A. Rugātes virzīšanai ir viņas raksturs, tad arī par S. Āboltiņu esot dzirdēts, ka viņai ir "šerps raksturs". "Tautas partija ar saviem ultimātiem, ka balsos, kā grib, kamēr koalīcija nepārdomās par Rugāti, uzvedas kā gražīgs bērns rotaļlietu veikalā. Ja vecāki nedod kāroto mantu, nokrīt zemē un brēc, ka nekustēsies ne soli, kamēr kāroto mantu nesagādās," Neatkarīgajai notiekošo komentēja S. Āboltiņa.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais