Valsts un pašvaldību darbinieku algas būs publiski pieejamas

Šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, izskatot grozījumus Valsts un pašvaldības institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, atbalstīja deputāta Jāņa Lagzdiņa (TP) priekšlikumu noteikt, ka informācija par valsts un pašvaldību darbinieku atalgojumu ir publiski pieejama.

Šī likuma norma neattieksies uz militāristiem un drošībniekiem, par kuru atalgojumu ziņas joprojām netiks publiskotas.

Komisijas sēdē bija ilgas debates par to, kā nodrošināt darbinieku atalgojuma atklātumu. Saeimas Juridiskais birojs bija rosinājis publiskot informāciju par darbinieku atalgojumu valsts un pašvaldības institūcijās, to mājaslapā internetā ievietojot darbinieku atlīdzības noteikšanas kritērijus un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām. Diskusijā uzvarēja radikālākais priekšlikums - konkrēta informācija par darbinieku atalgojumu valsts un pašvaldības institūcijās tiks sniegta uz interesentu iesnieguma pamata.

Komisijas atbalstu neguva deputāta Lagzdiņa priekšlikumi publiskot informāciju arī par darbinieku algām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, publiski privātajās kapitālsabiedrībās, kapitālsabiedrībās, kurās valsts, pašvaldības vai publiski privātajai kapitālsabiedrībai pieder visas kapitāla daļas, un privāto tiesību juridisko personu darbinieku atalgojumu, kuras pilda valsts budžeta pārvaldes uzdevumus vai saņem valsts budžeta un pašvaldību budžeta līdzekļus.

Valsts kancelejas direktora vietniece Baiba Pētersone komisijas sēdē atzina, ka tāda atalgojuma publiskošanai būtu "graujoša", tā radītu nenovīdību sabiedrībā un uzņēmumu iekšienē.

Deputāts Māris Kučinskis (TP) iecerēto darbinieku atalgojuma publiskošanu salīdzināja ar "aizkaru atvilkšanu", kas ļoti kaitēšot uzņēmumu menedžmentam.

Savukārt deputāts Lagzdiņš pauda viedokli, ka atalgojuma "kroplību" publiskošana valsts un pašvaldību uzņēmumos palīdz sakārtot atalgojuma sistēmu un novērš iespējamos sociālos nemierus.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais