Valdībai samazienātie pabalsti šķiet pieņemami

Izskatot Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto ziņojumu par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību, valdība atzinusi, ka pērn noteiktie valsts pabalstu izmaksas ierobežojumi nav atceļami.

Tas attiecas gan uz samazināto ģimenes valsts pabalstu, kas pašlaik ir astoņi lati, gan uz vecāku pabalsta ierobežojumiem strādājošiem vecākiem. Ziņojumā gan pati ministrija atzinusi, ka, piemēram, ģimenes valsts pabalsta samazinājums teju piekto daļu ģimeņu ir skāris būtiski, tomēr mainīt šā pabalsta apmērus neviens nepiedāvā.

Tajā pašā laikā Satversmes tiesa sākusi izskatīt lietu par vecāku pabalsta ierobežojuma atbilstību Satversmei, un spriedumu tiesa gatavojas pasludināt marta vidū. Pērn jūlijā Saeima pieņēma likumu, saskaņā ar kuru strādājošam vecākam pabalsts par bērnu līdz gada vecumam ierobežojams par 50 procentiem, bet no šāgada maija strādājošiem vai pašnodarbinātiem vecākiem vispār vairs nebūs tiesību šo pabalstu saņemt.

Ziņo valdībai

Sagatavot šādu ziņojumu valdībai bija LM pienākums. Kamēr ziņojumu gatavoja, uz daļu jautājumu, proti, par samazinātām pensijām, jau atbildējusi Satversmes tiesa, atzīstot šīs normas par prettiesiskām. Tikmēr citi ierobežojumi ir spēkā, turklāt ir pieņemti vēl jauni, kuri stāsies spēkā šoruden.

LM ziņojums izklāsta situāciju sociālajā budžetā. Lai segtu budžeta deficītu 2009. gadā, samazinājies līdzekļu atlikums speciālā budžeta kontā no 951,1 miljona latu pērn janvārī līdz 737,8 miljoniem latu 31. decembrī. Speciālā budžeta ieņēmumi šogad tiek plānoti 1,188 miljardi latu, bet izdevumi 1,3 miljardi latu, budžeta deficīts – 170 miljoni latu.

Faktiski speciālā budžeta izdevumi un deficīts būs ievērojami lielāki, jo atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam tiks veikta pensiju ieturējumu atmaksa, kas izdevumus pensijām šogad palielinās par 184,6 miljoniem latu. Sagaidāms, ka šogad sociālā budžeta deficīts sasniegs 354,6 miljonus latu, bet uzkrājums samazināsies līdz 383,1 miljonam latu jeb gandrīz uz pusi.

Mazais pabalsts – glābiņš?

Ziņojums sniedz atbildi, cik tad liels ir finansiālais ieguvums, samazinot ģimenes valsts pabalstu jeb nosakot to vienādu par visiem ģimenē dzimušiem bērniem. Pabalsta vidējais apmērs samazinājies par 1,39 latiem, bet vairāk nekā 60 000 ģimeņu samazinājums bijis daudz būtiskāks – vidēji 5,37 lati.

Cik valsts ir ietaupījusi, samazinot šo pabalstu? 2009. gada otrajā pusgadā bija plānots ietaupīt 3 miljonus, bet reāli tika ietaupīti 3,7 miljoni latu. Kopumā šo pabalstu izmaksai iztērēti apmēram 40 miljoni latu. Interesanti, ka tajā pašā laikā ziņojumā atzīts, ka, samazinot šo pabalstu, kā arī citu valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem, kā arī ierobežojot sociālās apdrošināšanas pabalstus, ģimeņu ienākumu līmenis ir samazinājies. Tomēr, kā izriet no ziņojuma secinājumiem, "ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju…, ģimenes pabalsta ierobežojums ir turpināms". Ir gan arī LM piebilde: pabalstu turpmāk nedrīkst samazināt vai atcelt.

Ierobežojumi turpināmi

Ziņojumā atzīts, ka vecāku pabalsta izmaksa strādājošiem vecākiem 50 procentu apmērā ir turpināma, un tam piekritusi arī valdība. LM norāda, ka izdevumu samazinājumiem sociālajā jomā bija noteikta tikai konkrēta summa, bet ne risinājuma variants, tad "tika izvēlēts sociāli taisnīgākais risinājums", tas ir, pabalsta samazinājums uz pusi tiem, kuri bērna kopšanas laikā strādā. LM ziņojumā atzīst, ka strādājoši un pabalstu saņemoši vecāki ir labākā situācijā nekā tie, kuri tikai saņem pabalstu.

Šis ierobežojums attiecas arī uz pašnodarbinātām personām, ja tās gūst ienākumus. Piemēram, kā Neatkarīgajai atzina rīdziniece Antra Ozola, papildus savam darbam viņai ir arī pašnodarbinātās statuss, jo reizi divas mēnesī viņa sniedz konsultācijas vai nolasa kādu lekciju, par to saņemot 20–60 latu. "Lai saņemtu vecāku pabalstu neierobežotā apmērā, man ir jāatsakās no lekcijām vai arī tas jādara par velti. Es varu saņemt uz pusi mazāku pabalstu, bet tad man jāiet uz sociālo dienestu. Vai tas ir sociāli taisnīgs variants?" jautā Antra.

Tieši par strādājošo vecāku tiesību ierobežošanu ir uzsākta lieta Satversmes tiesā, kas savu spriedumu paziņos marta vidū. Pirms vairākiem gadiem tiesa atzina, ka nedrīkst vecākus dalīt strādājošo/nestrādājošo kategorijās un atcēla ierobežojumu strādājošiem vecākiem saņemt pabalstu pilnā apmērā. Šoreiz situācija līdzīga, izņemot to, ka valstij trūkst naudas. Turklāt jāatgādina, ka no maija vecāki, kuri turpinās strādāt, vispār nevarēs saņemt pabalstu. Faktiskais ietaupījums no vecāku pabalsta ierobežošanas pērn bijis 7 miljoni latu.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais