Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Deputāts grib legalizēt radinieku algošanu

© Kristaps Kuhaļskis F64

Bezpartejiskais deputāts Visvaldis Lācis (attēlā) grib labot likumu, lai legalizētu iespēju algot radiniekus kā deputātu palīgus. V. Lācis pats ir viens no tiem tautas kalpiem, kuram palīga pienākumus pilda meita.

Un, lai gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau divas reizes par to V. Lāci sodījis, viņš uzskata, ka nekā nosodāma šādā rīcībā nav. Gluži otrādi – radiniekam daudz vairāk varot uzticēties. V. Lāča meita patiešām pildot savus pienākumus, nevis tikai saņemot algu. Turklāt, pēc viņa apkopotās informācijas, daudzās Eiropas valstīs tas ir atļauts.

Par savu vēlmi V. Lācis paziņoja vakar no Saeimas tribīnes, aicinot kolēģus atbalstīt attiecīgas izmaiņas likumdošanā. Viņš viens pats kā neatkarīgais deputāts bez savas frakcijas šādu iniciatīvu realizēt nevar. Liela atsaucība viņa aicinājumam gan nebija vērojama, taču tas nenozīmē, ka izmaiņas likumdošanā nav gaidāmas. Jau rakstīts, ka radinieku algošanu būtībā atbalsta liela daļa deputātu. To apliecināja arī vairākkārtējas diskusijas Saeimas Mandātu un ētikas komisijā, kurā iepriekš lemts par KNAB pieprasījumiem izdot deputātus sodīšanai par radinieku algošanu, jo birojs saskatījis tajā interešu konflikta pazīmes. Lai gan Saeimā šāds KNAB lūgums allaž atbalstīts, tas esot tikai tāpēc, ka vairāki deputāti sodu pārsūdzējuši, un esot jāredz, kā to traktēs tiesa. Taču deputāti jau iepriekš vienojās – Mandātu un ētikas komisija varētu nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvu, ieviešot lielāku skaidrību, un nepārprotami noteiktu, ka radinieki drīkst būt deputāta palīgi. Tautas kalpi pamato, ka līdzīga situācija esot, piemēram, izglītības iestādēs, kur nereti vīrs un sieva ir direktors un skolotāja.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šogad KNAB par radinieku algošanu administratīvi sodījis arī deputātu Imantu Kalniņu (TB/LNNK) un Staņislavu Šķesteri (ZZS).