Ceturtās atmodas tautas armijā esot trīs spējīgi IT cilvēki

Ceturtās atmodas tautas armijā (4ATA), kura ieguvusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datus, esot trīs spējīgi informācijas tehnoloģiju (IT) cilvēki, Latvijas Televīzijas raidījuma "Kas notiek Latvijā?" mājaslapā publicētā intervijā žurnālistam Jānim Domburam norādījis 4ATA pārstāvis, kurš sevi dēvē par Neo.

Komentējot, kā garantēt, ka no VID noplūdušie dati netiks tirgoti, 4ATA pārstāvis norāda - to garantē organizācijas iekšējā kārtība. "Pie datiem netiek visi - tikai izredzētie trīs. Vari visiem skaļi pateikt, ja kāds sāk/sāks piedāvāt VID informāciju 4ATA vārdā, lai laiž lodi pierē. (..) Armijā ir trīs spējīgi IT cilvēki," uzsver Neo, liekot noprast, ka 4ATA ir arī atbalstītāji.

4ATA darbība esot balstīta uz neatkarīgām šūnām, "kuras vajadzības gadījumā var organizēt kaut kam lielākam". EDS datu noplūšana neesot "kaut kas lielāks", bet "tikai ziediņi".

Neo arī atklāj, ka 4ATA ieguvusi gandrīz visus EDS datus - noplūduši 7,4 miljoni dokumentu, bet kopumā patlaban EDS varētu būt nedaudz virs astoņiem miljoniem dokumentu.

"Mums pietrūka burtiski nedēļas vai divu, lai panāktu "realtime" [iegūtu visus EDS dokumentus]," stāsta 4ATA pārstāvis.

Viņš arī par ticamu uzskata versiju, ka "caurumu" VID sistēmā pamanījuši tās izstrādātāji - AS "Exigen Services Latvia". "Par to, ka "Exigen" atklāja caurumu, varētu būt taisnība. 1. un 2.februārī bija vērojama ātrdarbības uzlabošanās. (..) Acīmredzot "Exigen" kaut ko bija uzlabojis un sekoja sistēmas darbībai."

4ATA bijuši pārsteigti, ka viņu aktivitātes kopš oktobra beigām ir pieļautas. Lai netraucētu parastiem lietotājiem, visbiežāk dati kopēti ārpus darba laika.

"Mūsu ģenerētajam trafikam tiešām bija jākrīt acīs," akcentē Neo. "Tik liels datu apjoms mums rādījās tikai sapņos. Sākām datus kopēt piektdienas vakarā, lai vismaz līdz nākošai pirmdienai savāktu pēc iespējas vairāk. Pirmdien skatījāmies, neviens neko nav pamanījis. Tad mēs sākām kļūt nekaunīgāki un nekaunīgāki - palielinot vienlaicīgo pieprasījumu skaitu. Bet neviens caurumu ciet netaisīja. (..) Paziņojumi par kļūdām tika kaut kur saglabāti, bet neviens tos nekontrolēja."

Vērtējot publiskajā telpā izskanējušos viedokļus, Neo norāda, ka "[bijušais VID ģenerāldirektors Dzintars] Jakāns [ir] pilnīgs idiots, [bijusī e-lietu ministre Ina] Gudele cenšas līdzināties, visi pārējie cenšas vainu novelt cits uz citu".

Savukārt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) teiktais, ka ID kartes veicinās datu drošību un mazinās datu noplūdes briesmas, esot nepatiesība. "Tas ir tāpat, kā pateikt - pasu ieviešana mazinās risku tikt apzagtam vai aplaupītam. Pie tam caurums vienotā sistēmā var pavērt ceļu nokopēt daudz reiz lielāku datu apjomu," brīdina VID datu ieguvēji.

Datu noplūdē, pēc 4ATA pārstāvja teiktā, vainīgi esot visi - VID, "Exigen Services Latvia" un auditori. "Katram sava vaina. Bet vislielākā vaina jāuzņemas tiem, kas organizēja valsts IT projektus, rūpējoties tikai par to, kā pēc iespējas vairāk izpumpēt naudu atpakaļ sev, partijas melnajām kasēm," uzsver Neo.

Lūgts skaidrot stāstus par 4ATA aģentu no VID, Neo uzsver, ka 4ATA atbalstītājam, kurš nodeva informāciju par, iespējams, apzināti atstāto "caurumu", "viens cilvēks, kas piedalījās pie EDS izveides (ietver ne tikai programmēšanu), pie "alus kausa" izpļāpājās".

"Pēc tam "aizgāja ciet". (..) Jā, iedzēris nepateica, pēc tam saprata, ka izmuldējies par daudz. Un - nevis VID aģents, bet cilvēks, kas piedalījās EDS izveidē. Problēma jau tā, ka būtu naivi cerēt, ka kāds kādam devis rakstiskus rīkojumus."

4ATA par "caurumu" uzzinājusi 2009.gada pavasarī. Līdz ar to "caurums" radies senāk.

Lūgts komentēt, kas ar iegūtajiem datiem tiks darīts, Neo norāda, ka 4ATA mērķis ir "atmaskot izzadzējus" un neviens neesot solījis, ka ar šiem datiem var visus noķert. Šie dati pēc apstrādes varētu tikt nodoti analītiskajiem žurnālistiem, "lai rok". 4ATA rīcībā neesot resursu, lai šādu informācijas apjomu apstrādātu.

Neo arī ir skeptisks par likumsargu iespējām noskaidrot, kas ir 4ATA. "Mēs taču neesam 12.klases skolēni, kuri draudu vēstuli nemāk nosūtīt. Es varu atklāt vēl vairāk - tās IP adreses, kas rādās VID "web access" logā, ir no gala datoriem, tur ķēdē pa vidu ir vēl pāris datoru. Un viss skaisti noslēdzas "open wireless access point" kādā melno rajonā."

Turklāt nekas nelikumīgs nemaz neesot darīts, jo nekas nav "uzlauzts", autorizācijas sistēma nav apieta, jo tās vienkārši nebija. "Mēs ņēmām un saskaņā ar VID (ne)uzstādītiem noteikumiem "spēlējāmies" publiski pieejamā serverī," skaidro 4ATA pārstāvis.

Paredzēts, ka šovakar raidījumā "Kas notiek Latvijā?" tiks diskutēts par notikušo EDS datu noplūdi.

Svarīgākais