Premjers: Jāizvērtē kiberdrošības situācija valstī

Ir jāizvērtē kiberdrošības situācija valstī, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovsks (JL).

Kā uzskata premjers, situācija saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ir nopietna.

VID iekšējo pārbaudi par notikušo pabeigs šonedēļ. VID, veicot pārbaudi, būtu jāizvērtē, kāpēc sistēmā bija radies caurums un jāsauc atbildīgās personas pie atbildības, ja tiks konstatēta konkrētu amatpersonu un konkrētu izstrādāju vaina, skaidroja premjers.

Savukārt Finanšu ministrija savu pārbaudi saistībā ar notikušo pabeigs nākamnedēļ, tad arī varēs precīzāk spriest, kas noticis, kad caurums radies un kad aizvērts.

Premjers par informācijas noplūdi VID uzzināja pagājušās nedēļas otrajā pusē. Premjers šo informāciju uzzināja no finanšu ministra, tiklīdz tā nonāca viņa rīcībā.

Kā atzīmēja premjers, 2008.gadā vairāk nekā par vienu miljonu latu VID tika veikta IT sistēmu drošības pārbaude, tāpēc nav skaidrs, kāpēc nav tikuši pamanīti šādi caurumi.

Premjers nedomā, ka Satversmes aizsardzības birojam būs jāveic visu valsts iestāžu sistēmu pārbaudes. Taču VID datu noplūdes izmeklēšanā ir iesaistīti specdienesti, informēja Ministru prezidents.

Kā jau ziņots, VID, no kura Elektroniskās deklarēšanas sistēmas nopludināta apjomīga informācija, atvainojas nodokļu maksātājiem par to, ka nav tikusi nodrošināta viņu datu drošība.

VID sola, ka sadarbosies ar tiesībaizsardzības iestādēm lietas izmeklēšanā.

VID cer uz pēc iespējas drīzāku šī incidenta cēloņu noskaidrošanu, lai pie atbildības sauktu vainīgās personas, tostarp arī VID amatpersonas, ja tiks konstatēta VID amatpersonu prettiesiska vai nolaidīga rīcība.

Kā ziņots, uzņēmēji uzskata, ka datu noplūšana no VID ir uzticības graušana valsts institūcijām.

Svarīgākais