Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Premjers vērtēs Veismanes rīcību

Ja apstiprināšoties fakti, ka Valsts kancelejas vadītāja Gunta Veismane gribējusi, lai noklausās aģentūras LETA žurnālistes telefonsarunas un pārbauda e–pasta saraksti, "būs jāizdara secinājumi", vakar sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Taču no jautājuma, vai tas G. Veismanei varētu maksāt amatu, izvairījās. Vispirms viņš gribot noskaidrot lietas apstākļus. Šobrīd zināms, ka G. Veismanes nepatiku raisījusi ierobežotas pieejamības nopublicēšana medijos, kas saistīta ar Eiropas Savienības fondu finansējuma sadali projektiem, kas paredz administratīvās kapacitātes stiprināšanu valsts pārvaldē. Par projektu realizāciju atbild Valsts kanceleja, kura sīkākus datus par projekta izmaksām un aktivitātēm līdz šim neatklāja.

Taču jautājumi par projektu lietderību bijuši ne tikai žurnālistiem, bet arī Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem, kuri Valsts kancelejas pārstāvjus vairākkārt aicināja uz komisijas sēdēm. Pēc vienas no tādām informācija par finansējumu noplūdusi. G. Veismanes reakciju uz to plašākai sabiedrībai svētdien darīja zināmu raidījums De facto. Raidījumā Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle (PS) atzina, ka saņēmusi īsziņu no G. Veismanes pēc informācijas parādīšanās aģentūrā LETA, īsziņā lūgta atļauja iesaistīt Drošības policiju, lai noskaidrotu, kā žurnāliste tikusi pie informācijas. G. Veismane sarunā ar De facto nenoliedza, ka sarakste notikusi. "Mani interesē, kā varēja gadīties, ka pie žurnālista nonākusi šī informācija. Kāds šai žurnālistei šo informāciju ir iedevis. Kas ir tas kāds? Kas ir tas, kurš grib mūs izķengāt?" intervijā raidījumam sacīja G. Veismane.

"Ierēdnim nav nekāda pamata dot norādi, kādā veidā veikt pārbaudes par ierobežotas pieejamības informācijas pieejamību," vakar gan bilda premjers V. Dombrovskis. Vienlaikus viņš gan arī uzsvēra, ka šo gadījumu nevarot salīdzināt ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes sarunu noklausīšanos. "Tur sarunas tika noklausītas, te ir tikai vienas amatpersonas vēlme šādu noklausīšanos organizēt," sacīja V. Dombrovskis. Valsts kanceleja savu viedokli paredzējusi paust šodien īpaši organizētā preses konferencē.