Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pametot JL, Repše zaudētu amatu

© f64

Premjera partijas konkurenti neizmantos paša Jaunā laika tiem rokās iemesto iespēju atbrīvoties no finanšu ministra Einara Repšes, ap kuru JL pēdējā laikā būvē savas ietekmes sviras.

"Mēs viņiem nepalīdzēsim tikt galā ar viņu problēmām," izteicās kāds ietekmīgs politiķis no vienas no koalīcijas partijām, likdams noprast, ka E. Repše kā nebeidzama JL iekšējā problēma pat ir izdevīgāks. Pirmdien, divas dienas pēc sestdien notikušajiem satricinājumiem, kad E. Repše pameta partijas kongresu, protestējot pret sava domubiedra Dana Titava izslēgšanu no JL, partija nebija atradusi izeju no pēkšņās krīzes. Oficiāli tika noliegta kuluāros klīstošā un dažu paša JL biedru apstiprinātā versija, ka partija pati meklēs iespēju, kā atbrīvoties no emocionālā satricinājumā esošā finanšu ministra, viņu upurējot stabilitātes atjaunošanas vārdā. Ietekmīgi, ar partijām nesaistīti politikas vērotāji pirmdien uzsvēra, ka JL nevarētu finanšu ministra amatam piedāvāt vienkārši partijā ietekmīgu cilvēku, tam jebkurā gadījumā jābūt finanšu smagsvaram.

Ar E. Repši pirmdienas priekšpusdienā pēc valdības sēdes bija runājis premjers Valdis Dombrovskis (JL). Neoficiāla informācija liecina, ka nekāds lūzums tajā netika panākts, izņemot to, ka finanšu ministrs nepieņems kādus radikālus lēmumus līdz trešdienai, kad atgriezīsies no komandējuma Briselē. To, ka "Repše nenomierināsies" un JL iekšēji jau ir gatavs viņa aiziešanai, norādīja vairāki redzami premjera partijas politiķi. Arī pats finanšu ministrs pirmdienas rītā pirms Ministru kabineta komitejas sēdes žurnālistiem gari izklāstīja savu nesamierināšanās pozīciju, uzsverot, ka "tas tā nepāries, pāris naktis pārguļot". JL dibinātājs joprojām saglabā uzticību partijas ideāliem un paliek tai lojāls, kā arī negrasās pamest finanšu ministra amatu. "Es nevienam nevēlos traucēt strādāt, es arī nevēlos apdraudēt ne partiju, ne valdību un stabilitāti, tāpēc nerīkošu nekādus demaršus," teica E. Repše, piebilstot, ka no pozīcijas par D. Titava "represēšanu" neatkāpjas un JL vadības rīcība ir "šokējoša" un nepieņemama.

Daudz būtiskāk par vēsti, ka E. Repše līdz trešdienai nepieņems radikālus lēmumus par savu vietu partijā, ir tas, ka pirmdien viņš no partijas bija saņēmis skaidru signālu, ka, izlemjot par aiziešanu no JL, viņš zaudētu arī finanšu ministra amatu. Kaut vai tādēļ, ka viņa demisiju tad pieprasītu citas partijas. "Nepastāv pat teorētiska iespēja debatēt par Einara Repšes izslēgšanu. Viņš ir svarīgs Jaunajam laikam un man," pirmdienas vakarā Neatkarīgajai uzsvēra JL līdere Solvita Āboltiņa.

Tikmēr citu partiju politiķos bija radies iespaids, ka JL raida signālus, lai viņus paskubinātu uz rīcību un E. Repšes nomaiņu rosinātu ar svešām rokām. To netieši apliecina atsevišķu JL politiķu pirmdien atzītais, ka partija ir uz robežas, lai "ļautu Repšem iet". Dažuprāt, premjera partija nedrīkst ievilkt šo konfliktu, bet "jārāda spēks un pašiem jānomaina Repše". Oficiālais JL vadības komentārs bija, ka nav pat runas par iespēju, ka partija varētu upurēt E. Repši, atrodot viņam nomaiņu finanšu ministra amatā. S. Āboltiņa šādas runas komentēja kā politisko pretinieku, pirmām kārtām TP, izplatītas. "Jebkura nomaiņa var šūpot valdību, bet mums to nevajag," viņa teica Neatkarīgajai.

Pēdējās nedēļās E. Repšes iespējamā nomaiņa, kurai tomēr vēl, daudzuprāt, nav izveidojusies labvēlīga sabiedriskā doma, bija viena no kuluāros bieži apspriestām tēmām. Bet šajās dienās, kad tam izveidojusies labvēlīga situācija, neviens no JL politiskajiem konkurentiem to nesteidzas izmantot. Tiek analizēts, ka izdevīgāk ir nevis prasīt E. Repšes nomaiņu, bet uzturēt spriedzi pašā JL un ļaut izpausties uz āru finanšu ministra konfrontācijai ar paša partiju.