Nekā personīga: aizdomas par "tēvzemiešu" saistību ar naftas rezervju glabāšanas lietu

© Arnolds Rāzna

Konkursa komisiju, kas vērtēja pieteikumus valsts naftas produktu rezervju glabāšanas konkursā, galvenokārt veidoja apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) biedri un atbalstītāji, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Eiropas Savienība ir noteikusi, ka katrai dalībvalstij ir jābūt degvielas rezervēm. Šādas rezerves sagādi Latvijas valdība 2008.gadā uzticēja Ekonomikas ministrijas paspārnē esošajai Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūrai. Tās vadībā tolaik bija "tēvzemiešu" saimnieciskās politikas veterāns Normunds Pēterkops. Viņš noorganizēja konkursu un sastādīja konkursa komisiju. Kā noskaidroja raidījums, konkursa komisiju galvenokārt veidoja TB/LNNK biedri un atbalstītāji.

Konkursā pieteicās viena firma - SIA "Vigo". Tās piedāvājums neatbilda konkursa nolikumam, tomēr komisija ļāva sakārtot dokumentus un 2008.gada beigās noslēdza līgumu. Ar to valsts "Vigo" uzticēja glabāt valsts vajadzībām 27 000 tonnu benzīna, par to pārskaitot 227 000 latu. Neilgi pēc tam Pēterkopu Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūras amatā nomainīja cits "tēvzemietis", līdz tam iepirkumu komisijas loceklis Edvīns Kočāns. Viņš 2009.gadā ar to pašu SIA "Vigo" noslēdza līgumu par dīzeļdegvielas glabāšanu pusotra miljona latu vērtībā, lai arī līgums par benzīna glabāšana tā arī nebija izpildīts, ziņo "Nekā personīga".

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Rīgas apgabaltiesa neizskatīja SIA "Firma "Vigo"" prasības lietu pret Ekonomikas ministriju (EM) par 311 000 latu zaudējumu un parāda piedziņu, kas radies saistībā ar līgumiem par benzīna un dīzeļdegvielas rezervju valsts daļas uzglabāšanu un arī pretprasību, kurā EM no uzņēmuma prasa piedzīt 231 235 latus.

Pēc "Vigo" advokātes Dainas Puķītes lūguma sagatavot papildus pierādījumus, tiesa procesu atlika līdz novembrim. Kā noskaidroja "Nekā personīga", arī Puķītei ir netieša saistība ar TB/LNNK. Viņas juridiskā adrese sakrīt ar advokāta, bijušajā tieslietu ministra, pašreiz partijas TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieka Gaida Bērziņa izmantotā biroja adresi. Abi šie juristi kā tiesneši ir bijuši kolēģi Saistību šķīrējtiesā. Savukārt "Vigo" īpašniece Ināra Višņevska piedalījusies TB/LNNK saraksta veidošanā Līgatnē pirms pērnā gada pašvaldību vēlēšanām, tomēr pēdējā brīdī no kandidēšanas atteikusies.

Kā norāda raidījums, "Vigo" saistību ar TB/LNNK pēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Ekonomikas policija. Tomēr KNAB izmeklēšana ir apstājusies, gaidot, kādu lēmumu pieņems Rīgas apgabaltiesa.