LSDSP nevar atrast sabiedrotos 10. Saeimas vēlēšanām

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) joprojām meklē sabiedrotos, ar kuriem kopā startēt 10.Saeimas vēlēšanās.

Intervijā aģentūrai LETA LSDSP valdes priekšsēdētājs Jānis Dinevičs atzina, ka "sarunas, kas bija sāktas, nevedas tā, kā tam bija jābūt".

Pērn augustā LSDSP nāca klajā ar paziņojumu, ka atzinīgi novērtē uzsākto Latvijas politisko partiju konsolidācijas procesu un ir gatava tajā iesaistīties. "Mēs apzināmies Latvijas sarežģīto ekonomisko un politisko situāciju, kas prasa nekavējoties meklēt risinājumus, kuru realizācija var prasīt lielu uzdrīkstēšanos. Šādus risinājumus rast un realizēt var tikai, konsolidējot un apvienojot politiskos spēkus, kuri ir gatavi vienoties par skaidru Latvijas nākotnes vīziju," bija teikts LSDSP izplatītajā paziņojumā.

Pērnā gada oktobrī tika ziņots, ka LSDSP un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) nolēmušas sākt konsultācijas, lai saskaņotu abu partiju politiskās un ekonomiskās nostādnes. Partiju vadītāji Aigars Štokenbergs un Jānis Dinevičs vienojušies, ka abas partijas turpmāk kopīgi pārrunās daudzus politiskus jautājumus. Kopā tika svinēta 20.gadadiena kopš LSDSP darbības atjaunošanas.

"SCP tagad vairāk ir orientējusies ne uz mums, bet uz "Vienotību", kuras viedoklis Štokenbergam būs saistošāks, nekā vienošanās ar sociāldemokrātiem," teica Dinevičs.

Patlaban jebkādas LSDSP sarunas ar SCP esot apturētas līdz apvienības "Vienotība" dibināšanas kongresam, kad kļūs skaidras tās programmatiskās nostādnes. Pagaidām uzstādījumi un noteikumi, kuri tiek definēti "Vienotības" potenciālajiem sadarbības partneriem, pēc Dineviča domām, ir "pietiekami augstprātīgi un pat virzīti uz to, lai nebūtu intereses viņiem pievienoties".

Kā LETA jau ziņoja, "Vienotības" veidotāji kaļ plānus, kā piesaistīt savam sarakstam to 10%-15% latviešu vēlētāju balsis, kas tiek atdotas mazajām nacionāli noskaņotajām partijām, kas nepārvar 5% barjeru. Viens no risinājumiem varētu būt vienotības līgumu slēgšana ar šīm partijām, par to, ka tās ar atsevišķu sarakstu nestartēs 10.Saeimas vēlēšanās, ja kopīgajā sarakstā tiks iekļauti daži to pārstāvji.

"Vienotības" saraksta veidošana tiks īstenota pēc Kārļa Šadurska (PS) izstrādātās "matricas". Saskaņā ar šo kārtību nodaļas izvirzīs savus kandidātus uz Saeimas vēlēšanām, partiju vadība "sakārtos" kandidātus savā iekšienē, bet partiju priekšsēdētāji vienosies savā starpā par to, kurā apgabalā kādai no partijām ir pirmais un kādai - otrais numurs. Pamatojoties uz šo lēmumu, tiks ņemta atbilstošā kolona izstrādātajā "matricā", un pēc tās tiks sadalītas vietas partijas izvirzītajiem kandidātiem. Vietu sadalījums esot aprēķināts tā, lai katras partijas kandidātu kopējais svars sarakstā būtu vienāds.

Dinevičs pieļāva, ka Štokenberga vadītajai SCP sadarbība ar LSDSP varētu būt svarīga, lai pārvarētu "jaunākā brāļa sindromu" topošajā "Vienotībā". "Ja apvienībā visi partneri nav līdzvērtīgi, diez vai var tikt rasta iespēja kopīgi darboties," teica LSDSP līderis. "Tāpēc mēs gaidīsim, ar ko beigsies "Vienotības" dibināšanas kongress, kurš plānots 6.martā, un, ja LSDSP nebūs iespējas darboties kā līdzvērtīgam partnerim, mēs meklēsim citas iespējas," teica Dinevičs.

JL līdere Solvita Āboltiņa, jautāta par LSDSP izredzēm iekļauties "Vienotībā", iepriekš atbildēja, ka labprāt redzētu kopīgajā deputātu kandidātu sarakstā arī sociāldemokrātus Ati Lejiņu un Ansi Dobeli, savukārt LSDSP pašreizējais līderis Jānis Dinevičs viņai nekādi neasociējoties ar jauno domāšanu, ko vēlētājiem gatavojoties piedāvāt "Vienotība".

Dinevičs uzsvēra, ka LSDSP 10.Saeimas vēlēšanās noteikti piedalīsies - vai nu ar savu sarakstu, kurš tiks papildināts ar kandidātiem, kuri nav LSDSP biedri, vai kopā ar sadarbības partneriem kādā apvienībā. Pievienoties "Saskaņas centram" sociāldemokrātiem, pēc Dineviča domām, būtu problemātiski, jo viņiem ir labs reitings un sadarbības partneri, lai uzlabotu vēlēšanu rezultātu, nav vajadzīgi. Pie tam, kad partijas reitings ir augšā, iz bezgala daudz biedru, kas vēlas būt tās deputātu kandidātu sarakstā. Otrs moments, kas LSDSP attur no sadarbības ar SC, ir pagājušās Rīgas domes vēlēšanas, kad no SC saraksta tika svītroti kandidāti ar latviskiem uzvārdiem. "Tiktu iedots rokās karodziņš ar kopīgām sociāldemokrātiskām vērtībām, labi zinot, ka SC elektorāts par latviešiem nebalso," teica Dinevičs.

Par vistuvākajiem LSDSP sadarbības partneriem Dinevičs uzskata arodbiedrības. LSDSP līderis uzskata, ka vēlētājiem pašreizējos apstākļos ir jāpiedāvā ideja par sociālo vienotību. Darba devējiem ir jāvienojas ar darba ņēmējiem, jāslēdz "sociālās vienotības pakts", kā tas savulaik tika izdarīts Īrijā. Pēc kura šī valsts izkļuva no savām ilgstošajām ekonomiskajām un finansiālajām problēmām.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais