Tiesas priekšsēdētāja: Politiķu rīcība, pieņemot Satversmei neatbilstošus lēmumus, ir amorāla

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja Dzintra Balta kā amorālu vērtē politiķu rīcību, pieņemot prettiesiskus lēmumus, kas neatbilst Satversmei.

Sarunā ar aģentūru LETA tiesnese uzsvēra - ja politiķi cienītu sabiedrību, viņiem būtu jāapņemas turpmāk rīkoties tiesiski, lai valsts iedzīvotājiem nebūtu pamata apstrīdēt viņu rīcību.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Einars Repše (JL) uzskata, ka situācijā, kad valstij vēl būs jāmazina savi izdevumi, tiesnešu atalgojuma būtisks pieaugums nav morāli attaisnojams.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) aprēķiniem, lai nākamgad izmaksātu tiesnešu algas pilnā apmērā un izpildītu Satversmes tiesas (ST) spriedumu, ar kuru tiek atcelta algu iesaldēšana, papildus no budžeta vajadzēs 26,7 miljonus latu. Pēc FM sniegtajiem aprēķiniem, Augstākās tiesas priekšsēdētāja alga nākamgad plānota 5530 latu apmērā, bet tikko darbu sākušam tiesnesim - 2048 latu apmērā, kas ir vairāk nekā Ministru prezidentam noteiktā amata alga.

"Ir ārkārtīgi skumji, ka politiķu viedokļi galvenokārt vērsti uz tiesnešu pretnostatīšanu pārējai sabiedrībai un tajos joprojām izskan arī tādi argumenti, kas ir pretēji ST spriedumā izteiktajam," teica Balta. Pēc viņas domām, tas liecina par savstarpēju necieņu starp varas atzariem.

"Domāju, ka šādā veidā gluži vienkārši tiek novērsta uzmanība no problēmas cēloņiem, kas ir pašu politiķu rīcība," uzsvēra tiesas priekšsēdētāja.

Svarīgākais