Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

JL ministriem pretēji viedokļi par 10% PVN viesnīcām

© Oļesja Sokolova-Godovaņuka

Iespēja, ka drīz gaidāmajā tūrisma sezonā viesnīcu nozare Latvijā varētu tikt stimulēta, samazinot pievienotās vērtības (PVN) nodokļa likmi no 21% uz 10%, ir neskaidra.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš pirms nedaudz vairāk nekā nedēļas negaidīti paziņoja, ka šo PVN likmi varētu pārskatīt, otrdien par to bija izvairīgs. Premjera pozīcija tobrīd bija, ka tas ir iespējams, ja Finanšu ministrija (FM) atzīs, ka tam nav negatīvas ietekmes uz valsts budžetu. Pirmdienas vakarā FM nāca klajā ar aprēķiniem, ka PVN pazemināšana viesnīcu biznesam valsts budžetā radīs līdz astoņu miljonu latu lielu robu. Gan premjers, gan par nozari atbildīgais ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) otrdien izvairījās komentēt, vai šis FM atzinums nozīmē, ka JL neatbalstīs jautājuma tālāku virzību.

Tas, kā arī JL ministru pretrunīgie izteikumi otrdien valdībā radīja iespaidu, ka premjera partija politiski sliecas atbalstīt šo priekšlikumu, bet tai vēl nepieciešams laiks iekšējai diskusijai, lai tuvinātu finanšu ministra Einara Repšes (JL) un ekonomikas ministra A. Kampara (JL) diametrāli pretējos viedokļus šajā jautājumā. Grozījumus likumā, kas paredz PVN viesnīcām samazināt līdz 10%, Saeimā iesniedza opozīcijas partija LPP/LC un ar Tautas partijas un Saskaņas centra deputātu atbalstu aizvadītajā ceturtdienā nodeva izskatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.

A. Kampars, kura krēsls valdības sēžu zālē atrodas trīs krēslus no E. Repšes darba vietas, otrdien vairāku stundu ilgās valdības sēdes laikā tā arī neatrada iespēju pārrunāt pretrunas ar kolēģi, tā vietā vairākkārt žurnālistiem uzsverot, ka nav iepazinies ar FM aprēķiniem, kuri publiskajā telpā parādījās jau pirmdienas vakarā. Tikai pēc ilgākas tincināšanas ekonomikas ministrs pauda savu atbalstu tam, ka PVN viesnīcām ir jāsamazina. Viņš arī pieļāva, ka FM aprēķini bijuši "sausi matemātiski" un nav ņemti vērā šādas nodokļu izmaiņas pozitīvie pienesumi budžetam. Ekonomikas ministrs drīzāk lēš, ka ieguvumi un zaudējumi budžetam varētu būt līdzsvarā jeb "pa nullēm", kā izteicās A. Kampars.

"Safantazēt var viskautko, bet mēs [FM] turamies pie sava," otrdien norādīja E. Repše, neiecietīgs pret versijām, ka FM aprēķins par astoņu miljonu zaudējumu budžetam no PVN samazināšanas viesnīcām nav adekvāts. Kad žurnālisti norādīja, ka alternatīvie aprēķini pieder citam JL ministram A. Kamparam, izskatījās, ka E. Repše ir pārsteigts. Finanšu ministrs tomēr nemainīja pozīciju, ka Latvijai jāpilda jaunākajā nodomu vēstulē ar Starptautisko valūtas fondu solītais izvairīties no nodokļu pazemināšanas. Drīzumā SVF valde lems par šīs vēstules apstiprināšanu, un kuluāros no citiem JL politiķiem dzirdams, ka lēmums par PVN pazemināšanu jānobremzē tikai līdz tam brīdim.

E. Repše nepiekrīt arī tam, uzsverot, ka "tas jau nemaina mūsu apņemšanās burtu un garu". Premjera V. Dombrovska neseno solījumu pārskatīt PVN viesnīcām E. Repše skaidroja ar valdības vadītāja "reakciju uz Saeimas opozīcijas populistiskajiem priekšlikumiem", kurus JL nevarot kontrolēt. V. Dombrovskis pēc valdības sēdes solīja, ka jautājumu par PVN viesnīcām koalīcija varētu izlemt pirmdien, uzklausot un izvērtējot visu iesaistīto pušu – ekonomikas ministra, finanšu ministra un viesnīcu biznesa organizāciju – argumentus. A. Kampars sola diskusijā argumentēt savu pozitīvo nostāju, tomēr lēmums būšot koleģiāls. Vienlaikus, ja koalīcija par to izšķirtos, pēc A. Kampara domām, būtu skaidri jāpasaka, ka 2010. gadā tas būs vienīgais nodokļu samazinājums, jo vairāk budžets liedz atļauties.