Buzajevs rosina konfiscēt neapsaimniekotus denacionalizētos namus

Deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL) iesniedza Saeimas Juridiskajai komisijai priekšlikumu likuma "Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām" otrajam lasījumam, rosinot atgriezt pašvaldību īpašumā tos denacionalizētos namus, kuru īpašnieki rada nepanesamus dzīves apstākļus saviem īrniekiem, aģentūru LETA informēja PCTVL frakcijā.

Katra ēka, pēc Buzajeva domām, ir jāatsavina ar atsevišķu likumu, kura projektu var iesniegt valdībā vai Saeimā pēc ieinteresētās pašvaldības iniciatīvas. Pirms likumprojekta iesniegšanas jārīko pārrunas starp namīpašnieku un pašvaldību. Likumā jāparedz saprātīga apmēra kompensāciju namīpašniekam, kura jānosaka, balstoties uz neatkarīgu atsavināmā objekta vērtības ekspertīzi. Saeimas lēmumu var apstrīdēt Satversmes tiesā.

Latvijas denacionalizēto un municipālo māju īrnieku un dzīvokļu īpašnieku asociācija ir izstrādājusi virkni ekstremālā tūrisma maršrutu Rīgā, kuru dalībnieki varētu konkrēti iepazīties ar mājokļiem bez apkures, elektrības, kanalizācijas un dzeramā ūdens. Paši izturīgākie tūristi varētu dažas stundas vai pat dažas diennaktis padzīvot šādos dzīvokļos. Asociācija nepiedāvā šādiem tūristiem veselības un dzīvības apdrošināšanu, bet tomēr uzstājīgi rekomendē to izdarīt.

Sākotnējā likumprojekta redakcijā tika piedāvāts atsavināt īpašumu, ja tas ir nepieciešams valsts aizsardzības, kultūras, izglītības, sporta, veselības aizsardzības vai sociālās nodrošināšanas vajadzībām, transporta infrastruktūras attīstībai, vides aizsardzībai, inženierbūvju un inženierkomunikāciju būvniecībai vai citu būtisku sabiedrības vajadzību nodrošināšanai.

Deputāts Buzajevs pieprasīja uzaicināt uz komisijas sēdi asociācijas vadītājus Natāliju Jolkinu un Denisu Gorbu. PCTVL aicina piedalīties priekšlikuma apspriešanā arī citas ieinteresētās sabiedriskās organizācijas, tieši iesniedzot savus pieteikumus Juridiskajā komisijā.

PCTVL deputāti šodien arī iesniedza divus deputātu jautājumus - ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL) un finanšu ministram Einaram Repšem (JL).

Kamparam tiek jautāts, kur ir pazuduši budžeta līdzekļi, kas ir paredzēti dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta izmaksām. 2008.gadā šīs apakšprogrammas finansējums bija 12 miljonu latu, 2009.gadā (pirms budžeta grozījumiem) - 7,956 miljoni, 2009.gadā (pēc budžeta grozījumiem) - 1,6 miljoni, 2010.gadā - 0 latu.

Savukārt Repšes kungam tika uzdots jautājums par progresīvo nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas diskriminē denacionalizēto māju iemītniekus.

Dzīvoklim, kas ir privātīpašumā, nodokļa likme vairumā gadījumu būs 0,1% no kadastrālās vērtības, bet daudzdzīvokļu mājām, tajā skaitā denacionalizētajām vai likumīgajam īpašniekam atdotajām mājām - 0,3%. Šis nodoklis, visdrīzāk, gulsies uz dzīvokļu īrnieku pleciem palielinātas īres maksas formā, un īrnieks, kas īrē dzīvokli denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā, jau tā būdams diskriminēts, tagad maksās arī trīs reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokli, nekā parastu dzīvokļu īpašnieki.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais