Kolāts: Sabiedrisko mediju apvienošana varētu izmaksāt līdz pusotram miljonam latu

Sabiedrisko mediju apvienošana valstij varētu izmaksāt līdz pusotram miljonam latu, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Radio (LR) ģenerāldirektors Dzintris Kolāts, atsaucoties uz "Ernst&Young" auditoru ziņojumu, kurā izvērtēts iespējamais apvienošanas projekts.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti 20.janvārī, apspriežot priekšlikumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektā, neatbalstīja ieceri par LR un Latvijas Televīzijas (LTV) apvienošanu.

Komisija par to, ka likumprojektā tiek runāts tikai par vienu sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekli, balsoja divas reizes, un abos balsojumos balsis sadalījās līdzīgi - pieci pret pieci. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli tas nozīmē, ka priekšlikums nav atbalstīts.

Kolāts atzīst, ka īstermiņā sabiedrisko mediju apvienošanas projekts nozīmētu zaudējumus un šādu projektu var atļauties ieviest tikai tad, kad valstij būs nauda.

LR vadītājs norāda, ka apvienošanas praktiskā puse sanāktu ļoti dārga un ieguvumi varētu rasties tikai pēc tam. Kā piemēru viņš min to, ka LTV un LR ir atšķirīgas grāmatvedības programmas. "Vispirms ir jāizanalizē, kuru grāmatvedības programmu izmantot, un arī tad, kad mēs izlemtu, būtu jāpērk papildu licences, kas izmaksā vairākus simtus tūkstošus latu. Otrs aspekts - LTV lietvedība ir datorizēta, LR - ar rokām. Galu galā - mums būs jānoalgo juristu kantoris, kas vadīs apvienošanu, un tās atkal ir papildu izmaksas," skaidro Kolāts.

Pie ieguvumiem "Ernst&Young" ziņojumā norādīts, ka labāk varētu plānot naudas plūsmas, vieglāk vadīt institūcijas un ieguvumi varētu arī būt attiecībā uz jaunajām platformām, jo tagad sanāk, ka abi uzņēmumi interneta vides izmantošanā savstarpēji mazliet konkurē.

Kolāts uzskata, ka sabiedrisko mediju apvienošana ir konceptuāls jautājums nākamo trīs, četru, piecu gadu laikā.

"Tas bija vienas komisijas viena balsojuma rezultāts - pieci pret pieci, un šādos gadījumos balsojums netiek pieņemts. Šis balsojums ir zīme, ka viedokļi ir ļoti dažādi un līdzīgi savā spēkā. Tomēr jūtu, ka pie šī jautājuma neatgriezīsies ātrāk par vēlēšanām," pauž Kolāts.

Viņš pieļauj, ka priekšvēlēšanu eiforijā politiskais spēks, kas ir spēcīgāks attiecīgajā komisijā, šajā apvienošanas plānā var ietvert populismu vai sabiedrisko mediju ietekmēšanas mehānismus. "Acīmredzot deputāti ir sapratuši, ka priekšvēlēšanu gaisotnē būs ārkārtīgi sarežģīti pieņemt likumu līmenī lēmumus par apvienošanu," pieļauj Kolāts.

Patlaban Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darbs tuvojas noslēgumam, un taps galaziņojums ar secinājumiem un ieteikumiem arī attiecībā uz sabiedrisko raidorganizāciju apvienošanas jautājumu. "Grūti pateikt, kā deputāti tālāk izmantos šo ziņojumu, tomēr domāju, ka saglabāsies nestabilitāte," pauž LR ģenerāldirektors.

Pilnu intervijas tekstu var lasīt biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais