KNAB: Amatpersonām jānosaka aizliegums lietot valstij piederošās automašīnas personīgajām vajadzībām

Skaidri jānosaka amatpersonām aizliegums lietot valstij piederošās automašīnas personīgām vajadzībām, vienlaikus nosakot konkrētu amatpersonu loku un konkrētās situācijas, kad amatpersonai būtu tiesības izmantot dienesta transportlīdzekli, uzskatot to par dienesta pilnvaru ietvaros paredzētu darbību, piemēram, personu drošības aizsardzības nolūkos, saistībā ar specifiskiem darba apstākļiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par savu pozīciju informējis Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL), norādot, ka attiecībā uz dienesta transportlīdzekļa lietošanu ārpus darba laika, ja tā saistīta ar amata pienākumu pildīšanu, piemēram, darba vizītes, ilgstošs darbs pēc noteiktā darba laika. Taču šajos gadījumos, kad amatpersona tiktu nodrošināta ar dienesta transportu dienesta pienākumu pildīšanai, nebūtu pareizi par to no amatpersonām iekasēt īpašu nodokli.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, atbildes vēstulē KNAB skaidro savu pozīciju, ka, izdarot grozījumus Ministru kabineta noteikumos, jebkurā gadījumā tik un tā saglabāsies pretruna starp dienesta transportlīdzekļu izmantošanu personiskām vajadzībām un likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" noteiktajiem principiem, kas to nepieļauj. Tāpēc KNAB uzskata, ka nepieciešami plašāki grozījumi normatīvajos aktos - skaidri nosakot amatpersonām aizliegumu lietot valstij piederošās automašīnas personīgajām vajadzībām.

Analizējot ārvalstu pieredzi, KNAB secinājis, ka atsevišķās valstīs tiek pieļauta dienesta transportlīdzekļa izmantošana personīgajām vajadzībām, bet arī tikai īpašos gadījumos un īpašās situācijās, kas ir detalizēti un skaidri norādīti normatīvajos aktos. Piemēram, ja tas skar amatpersonu drošību, vai saistīta ar viņu specifiskajiem darba apstākļiem.

LETA jau ziņoja, ka līdz 1.februārim Finanšu ministrijai un KNAB bija jāizstrādā konkrēti priekšlikumi normatīvo aktu izmaiņām, kas noteiktu vienotu kārtību dienesta automašīnu un citas valsts mantas izmantošanai personīgajām vajadzībām.

Tā teikts Dombrovska rezolūcijā, kas tika nosūtīta finanšu ministram Einaram Repšem (JL) un KNAB priekšniekam Normundam Vilnītim.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne aģentūru LETA iepriekš informēja, ka rezolūcijas mērķis ir rast kompleksu risinājumu jautājumā par valsts mantas, tostarp amatpersonu dienesta automašīnu, izmantošanu personīgajām vajadzībām.

Priekšlikumiem jānodrošina vienota pieeja iedzīvotāju ienākuma nodokļa par gūto labumu no darba devējam (uzņēmumam) piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām piemērošanā gan attiecībā uz valsts pārvaldes amatpersonām, gan privātajiem uzņēmumiem.

Svarīgākais